Image default

Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról?

A környezet és különösen az éghajlat állapotának alakulását érzékeltető mérőszámokból képet kaphatunk a klímában zajló folyamatokról és a beavatakozás lehetőségeiről is – írja az Élő Bolygónk.

A BBC összeszedte, hol tartanak a környezetben és a klímában zajló folyamatok, illetve a megállításuk érdekében végbe vitt erőfeszítések 2021 elején.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A helyzet értékeléséhez öt fontos mérőszám és jelenség alakulását vizsgálták meg.[/perfectpullquote]

A brit portál cikkét magyarul a Forbes ismertette.

  • Szén-dioxid-koncentráció Rekordmennyiségű, 417 ppm körüli volt az üvegházhatású gáz koncentrációja a légkörben 2020-ban. Legutoljára négymillió éve volt 400 ppm körüli a szén-dioxid-telítettség, amikor a Föld átlaghőmérséklete 2-4 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig 10-25 méterrel volt magasabb. A növekedés várhatóan folytatódik, hiszen ezt a számot egy olyan évben sikerült elérni, amikor a pandémia miatt világszerte korlátozások voltak életben.
  • Hőmérséklet 2020 több mint 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint egy 19. századi év. Európában 2020 viszi a prímet átlaghőmérsékletben, míg világszinten 2016-tal holtversenyben osztoznak a címen. Azonban míg a 2016-os rekord részben az El Niño-jelenség miatt alakult ki, addig 2020-ban éppen az El Niño ellentéte, a hideg tengeráramlatokat hozó El Niña hatása érvényesült.
  • Sarki jég 2020 júniusában 38 fokot mértek Szibériában, ami a sarkkörön valaha mért legmagasabb hőmérséklet. A hőhullám felgyorsította a tengerjég olvadását a Kelet-szibériai- és a Laptyev-tengerben, amivel a sarkköri fagyást több mint két hónappal késleltette.
  • Permafroszt Az északi félgömb permafrosztja (olyan talaj, ami legalább két évig fagyott marad) villámgyorsan enged fel. Idén a szibériai melegedés következtében mind az állandó, mint az időszakos permafroszt olvadása felgyorsult, ezzel pedig a benne elraktároztozásott üvegházhatású gázok – mint a szén-dioxid és a metán – kiáramlanak a légkörbe.
  • Erdők 1990 óta a világ 178 millió hektár erdőséget veszített el, ez egy akkora terület, mint egész Líbia. Az elmúlt harminc évben lassult az erdőirtás tempója, de még mindig nem eléggé, ha meggondoljuk, mekkora szerepük lenne a felmelegedés lassításában. 2015 és 2020 között az éves erdőirtási átlag 10 millió hektár volt.

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

A klímaváltozás miatt egyre több időt töltenek a fák helyett a földön a majmok

magyarallatvedo

Új sorozattal jelentkezik a földről David Attenborough (videó)

magyarallatvedo

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban

magyarallatvedo