Image default

Nagy változások a napelemes rendszereknél

2021-ben is megéri napelemre váltani: jövőre ugyanis több szolárpályázat is elérhető lesz a lakosság és vállalkozók számára. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy jelentős változások is jönnek ezekben a pályázatokban azáltal, hogy változik a jövőbeni elszámolás módja is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020 őszén bejelentette, hogy megkezdték egy új, vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázat kidolgozását, ami várhatóan 2021 júliusától kezdve lesz elérhető.

Az előzetes információk szerint 30-40 százalékos támogatási mérték is elérhető lesz az új a konstrukcióban, és várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára nyújt majd segítséget energetikai fejlesztéseikhez, napelemes rendszereik telepítéséhez és a fűtési rendszerek elektrifikálásához.

A teljes feltételrendszer kialakítására és véglegesítésére 2021 első felében lehet számítani. A jelenlegi információk szerint

2021 júliusától lesz elérhető a vissza nem térítendő napelem-támogatás a lakosság részére.

Fotó: Shutterstock

Napenergia-elszámolás 2021-ben

Nagy előrelépés a lakossági napelem-befektetések terén, hogy 2021-től elérhető lesz egy vissza nem térítendő támogatási forma is, de ugyanakkor egy másik komoly változást is hoz majd az új esztendő a napenergia terén.

Ezzel párhuzamosan az évek óta használt szaldós elszámolási rendszer lassú kivezetése is megkezdődik Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a következő években (de legkésőbb 2023-ban) megszületik az a jogszabály, ami szerint új, hálózatra csatlakozó napelemrendszer már nem működhet az éves szaldós elszámolás keretein belül, hanem át kell állni az úgynevezett bruttó elszámolásra.

Aki nemrég telepített napelemrendszert, az természetesen kérheti a szaldóelszámolást, viszont a 2021-es pályázatot igénybe vevők esetében erre már nem lesz lehetőség. Emellett a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, a vissza nem térítendő napelem-támogatásban nem részesülő rendszerek esetén is még a jelenleg hatályos elszámolási szabályok maradnak érvényben.

Az mnnsz.hu cikke szerint rendkívül pozitív, hogy vissza nem térítendő támogatás válik elérhetővé a lakosság számára, azonban nem feltétlenül éri meg, hogy mindenki várjon a napelem-telepítéssel az új program indulásáig.

élőbolygónk

KAPCSOLÓDÓ

Halálos madárcsapdává váltak a napelemparkok

magyarallatvedo