Image default

Igazán jóképű fickó lett Aman, a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja!

Igazán jóképű fickó lett Aman, a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja! A faj védelme érdekében, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Fajmegőrzési Programot állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyed él Európa állatkertjeiben.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiai orrszarvú csapat jelenleg 3 ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében kerültek Nyíregyházára. A másfél éve született kis indiai orrszarvú, Aman születése hatalmas zoológiai siker – osztotta meg közösségi oldalán a Nyíregyházi Állatpark.

Hatalmas zoológiai siker Aman születése a faj megmaradása szempontjából

Szépen cseperedik Aman, a Nyíregyházi Állatkert másfél éves indiai orrszarvú borja. A kis egyszarvú hatalmasat nőtt születése óta, testtömegét megsokszorozta, súlya jelenleg körülbelül 400 kilogramm.

Nyíregyházi Állatparkban 2022 őszén – 16 hónapnyi vemhesség – után 60 kilogrammal látott napvilágot Aman, a kis indiai orrszarvú – írja a nyiregyhaza.hu.

Óriási zoológiai siker volt a rinocéroszborjú születése, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat. Mint megemlítik, jó egészségnek örvend az indiai orrszarvú bébi. Szinte napról napra növekszik, közel másfél év alatt testsúlya 400 kilósra gyarapodott. A kis egyszarvú igazi közönségkedvenc az állatpark vendégei körében, nevét is a látogatók javaslatai közül választották ki.

„A KIS BORJÚ AZ AMAN NEVET KAPTA. NEVE BÉKÉT JELENT, S EHHEZ HŰEN Ő EGY NAGYON BÉKÉS TERMÉSZETŰ, ÁM MÉGIS JÁTÉKOS ÁLLAT. AZ ANYJÁVAL NAGYON SZERET INCSELKEDNI, ILLETVE NAGYON SZERETI, HA A GONDOZÓK FÜRDETIK ŐT, LANGYOS VÍZZEL A TÉLI IDŐSZAKBAN, VAGY NYÁRON HIDEG VÍZZEL”

– tette hozzá Veres Péter, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa. Míg a kezdeti időszakban a rinocéroszbébit és anyját csak az India-házban láthatták a park vendégei, mára már a külső kifutóban is megcsodálhatják a látogatók.

 

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt rinocéroszfaj egyike. A legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj, testtömege 1800–2700 kilogramm. A 2–5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet – ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt. A felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Élőhelyei egyre fogyatkoznak, ám a legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, valamint Jemenben, a dzsambia nevű tradicionális tőr markolatát is orrszarvútülökből készítik. A faj védelme érdekében, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Fajmegőrzési Programot állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyed él Európa állatkertjeiben.

(Forrás: nyiregyhaza.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Szenzációs hír: a kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú bébi született!

Erik

Remekül érzi magát Jambo az új ormányos családjával Nyíregyházán!

Erik

Rejtélyes orrszarvú-halálesetek történtek egy német állatkertben

magyarallatvedo