Image default

Nyugdíjba vonultak a kiváló nav-os keresőkutyák

Április közepén a NAV két szolgálati kutyája vonulhatott nyugdíjba. Boo, a cigaretta-, kábítószer- és pénzkereső kutyánk élete kalandosan kezdődött. Alig pár hónapos volt, amikor állatvédők találtak rá Füzesabonyban egy padhoz kötve.

Az erdélyi kopó és rotweiler keverék másfél évet töltött az egyesületnél, amikor aztán egy kutyakiképző iskola figyelt fel kiváló adottságaira. Innentől nem volt megállás, egyenes út vezetett a NAV kutyakiképző központjába, ahol több hónap tanulás után teljes jogú társként állhatott szolgálatba.

Azóta több száz sikeres felderítésen, közel 30 millió forint értékben talált több mint tízezer doboz cigarettát és dohányt, emellett pedig kábítószert és csaknem 20 millió forint elrejtett pénz is kiszimatolt.

Boo nyugdíjas éveit kutyavezetőjének, Viszló János pénzügyőr főtörzszászlósnak a családjában tölti majd el.

Chili, a fekete labrador keverék kutya 2014-ben született, és egyéves korában állt a NAV csapatába. Képzettsége alapján cigaretta-, kábítószer- és pénzkereső kutya. Szolgálati évei alatt szinte az egész országot bejárta, Záhonytól Letenyéig, Hegyeshalomtól Röszkéig. Hűen teljesítette a megbízatásokat, melyek alatt

45 ezer eurót, 13 millió forintot, több mint 5 kilogramm kábítószert, dohányt és közel 20 ezer doboz adózatlan cigarettát talált.

Nyugdíjas éveit Chili is kutyavezetőjével, Virág Zoltán pénzügyőr főtörzszászlóssal tölti majd.

Boo szolgálati helyét Supra, a hároméves német juhász, Chili szolgálati helyét pedig a hároméves malinois fajtájú Trex vette át.

Boldog, kanapén henyélő nyugdíjas éveket kíván a NAV, és köszönik, hogy csalhatatlan szaglásukkal kitartóan segítették a munkájukat! – zárul a Facebook poszt.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Állatorvosokból álló nemzetközi hálózat akart ketaminnal kereskedni, egy magyar keresőkutya leplezte le a szállítmányt

magyarallatvedo

Román állatkínzót fogtak a magyar határnál – VIDEÓVAL

Viki

Tango, az ausztrál juhászkutya találta meg az eltűnt gyermeket

Marci