Image default

Egy német medveotthonba szállítják át az olasz futóval végző JJ4-es jelölésű medvét

Egy német medveotthonba szállítják át az olasz futóval végző JJ4-es jelölésű medvét! A medve tavaly végzett Trentinoban a fiatal férfivel. 

Németországi medveotthonba szállítják át Olaszországból azt a barnamedvét, amely tavaly áprilisban megölt egy kocogó fiatalt egy hegyi ösvényen Trentino tartományban – közölték az olasz hatóságok szerdán.

A 24.hu értesülései szerint a Gaia néven is ismert, JJ4 jelölésű nőstény medvét várhatóan őszig szállítják át a Thüringia tartománybeli Worbis medveparkba – közölte Roberto Failoni, Trentino tartomány idegenforgalmi tanácsosa.

Mint írják, az állat anyja, Jurka 2010 óta szintén egy németországi medveotthon lakója.

A 26 éves kocogó halála után vita robbant ki Olaszországban arról, hogy mi legyen az állat sorsa. A hatóságok befogták a medvét, és Trento közelében mindeddig elzárva tartották.

Maurizio Fugatti, Trentino autonóm tartomány elnöke korábban elrendelte az állat kilövését. De az állatvédők kezdeményezésére indult petíciók nyomán ezt a bíróság végül megakadályozta.

Hatalmas volt a társadalmi nyomás

Mint korábban beszámoltunk róla, a hatalmas társadalmi nyomás hatására a medve kilövéséről döntő második határozatot is visszavonta a bíróság. Ezt követően  munkacsoportot állított fel a környezetvédelmi minisztérium és tovább vizsgálták a megoldási lehetőségeket – írta akkor a Liner.

Korábban mi is több alkalommal beszámoltunk róla, hogy tavaly április 5-én egy 17 éves nőstény medve megtámadott és halálra marcangolt egy futót az alpesi Caldes városa melletti erdőben. Az incidens nagy port kavart, ezért elrendelték az állat kilövését. Ám az állatvédők megakadályozták ezt.

Később Maurizio Fugatti, Trentino tartomány elnöke aláírt egy végzést, amely arra vonatkozott, hogy altassák el a Jj4 jelölésű medvét, az Enpa, a Leidaa és az Oipa állatvédő csoportok pedig egy közleményt adtak ki, amelyben ezt a döntést bírálták.

Állításuk szerint mindez „teljesen abszurd, nem megfelelően indokolt, egyben valódi kihívást jelent” a környezetvédelmi minisztérium számára, amely ellenzi az állat elpusztítását. Végül úgy döntöttek, hogy a második végzést is visszavonják.

Egy munkacsoport is létrejött azóta, amelynek lényege az lenne, hogy megfelelően kezelje és megelőzze az ilyen eseteket. Emellett továbbá szem előtt tartja a környezet, a biológiai sokféleség, az ökoszisztéma és az állatok védelmének érdekét.

Gilberto Pichetto Fratin Putting környezetvédelmi miniszter akkor kijelentette, miszerint reméli, hogy a medve egy biztonságos helyre kerül ahelyett, hogy megölnék, valamint a trentinói medvepopuláció kezelésére vonatkozó terv kidolgozására sürgetett. Közben a Jj4-et befogták, és a végső döntés meghozataláig – egészen mostanáig – egy zárt területen tartották.

(Forrás: 24.hu, Liner, Fotó: Italy 24 Press News)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

19 éves lányt ölt meg egy medve a szomszédban, 426 barnamedvét lőnek ki miatta

Eszti_mav

Rehabilitációs központ épül a “problémás medvék” számára Dél-Erdélyben

Eszti_mav

Nem egyből kilövik, hanem csapdával próbálják elkapni a jeddi medvét!

Erik