Image default

Nevet keres az állatvédő szervezet ezeknek a tündéri cicáknak!

Nevet keres az állatvédő szervezet ezeknek a tündéri cicáknak!

A Menhely Az Állatokért Alapítvány – Kecskemét a közösségi oldalán közzétett posztban keres nevet az öt cicatestvérnek.

Mint írták bejegyzésükben a macskák az első oltásukat már megkapták. Két hét múlva a következőt is megkapják és aztán költözhetnek szerető családba.

Viszont felhívták a figyelmet, hogy nevük még nincs, így arra kérnek mindenkit, hogy “bombázzák” őket találó, egyedi, különleges nevekkel és a legjobbakat megkapják a cicák. Egy fekete nőstényük van, a többiek pedig kandúrok.

Az ivartalanítás számos előnnyel jár mind a macskák, mind pedig társadalom egészsége és jóléte szempontjából.

Ivartalanított macska = hosszabb élet

Az ivartalanított macskák átlagosan hosszabb életűek, mint az ivartalanítatlan társaik. Ehhez hozzájárulhat az a tény, hogy ivartalanítás következtében csökken az állatokban a szaporodással kapcsolatos ösztönös viselkedés és az azokkal járó kockázatok is megszűnnek.

Emellett az ivartalanítás miatt számos komoly betegség, így például több daganatos megbetegedés kialakulásának kockázata is alacsonyabbá válik.

Megszűnik az őrület és számos kellemetlen ösztön

Az ivartalanítás következtében egyértelműen csökken a macska stressz-szintje, ezáltal pedig nem csak az állat viselekedése javulhat, de az otthoni légkör is kiegyensúlyozottabbá válik. Megszűnik a macskák azon rossz szokása, hogy mindent megjelöljenek vizeletükkel a lakásban. Így az tisztább, higiénikusabb lesz.

A kint tartott állatok pedig kevesebbet fognak csavarogni, ezáltal pedig csökken a verekedések és a balesetek kockázata is.

A társadalom egészére nézve is kulcsfontosságú a macska ivartalanítása

Az ivartalanításnak társadalmi szempontból is jelentősége van. Magyarországon például a MAVED adatai szerint közel hárommillió kóbor macska él.

EZEK SZÁMA FOLYAMATOSAN NÖVEKSZIK.

Az ivartalanítás segíthet a felesleges szaporulatok számának csökkentésében, így hozzájárul az utcára kidobott, nélkülöző, kóbor állatok populációjának kontrollálásához és csökkentéséhez.

Ezt olvastad már?

Szerencsére vannak jóérzésű emberek, akik nem tudnak elmenni egy éhes kóbor cica mellett és megetetik őket. A MAVED Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány fontos szempontot tartsunk szem előtt akkor, amikor cicákat etetünk. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, mik ezek.

Forrás: Menhely az Állatokért- Kecskemét, fotók: Pixabay)

KAPCSOLÓDÓ

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink vize a téli mínusz fokokban?

Marci

Veszettség és toxoplazmózis: macskáról emberre terjedő betegségek

magyarallatvedo

Egészen fiatal korban kialakulhat az állatkínzás elleni érzéketlenség

magyarallatvedo