Image default

Nyomkövetővel látták el a farkasfalkákat – Mutatjuk, mennyire merészkedtek át egymás területére

A szürke farkas a legnagyobb vadon élő kutyafajta és számos más állattal egyetemben, ők is szeretnek csapatokba verődve élni. De vajon meghúzzák-e a határt valahol, ha a területek átlépéséről van szó? A Voyageurs Wolf Project nemrégiben utánajárt a kérdésnek.

A farkasok a kezdetek kezdete óta falkában élnek: a legtöbb 4-9 tagot számlál, de nem ritka a csupán 2, vagy akár 30 tagból álló csapat sem. Habár ragaszkodnak az eredeti felálláshoz, előfordul, hogy idővel néhány tag leválik tőlük és megalakítják saját bandájukat, netán új jelöltek kéredzkednek be a közösségbe. A farkasok is vizelettel jelölik meg területeiket, így amikor a falkán kívülről érkező egyedek megérzik ezeket a szagokat, tudják, hogy egy terület már foglalt.

A Voyageurs Wolf Project GPS nyomkövetőt szerelt 6 különböző falka tagjaira, hogy a saját szemükkel is megbizonyosodjanak erről a viselkedésről. A farkasok a Voyageurs Nemzeti Parkban és környékén élnek, falkánként nagyjából egy 130-180 km2-es területen. A csapatok mozgását más-más színekkel rajzolták ki, a fehér vonal pedig a nemzeti park határát jelölte.

Az eredményekről készült felvételek kiválóan szemléltetik, hogy a falkák mennyire tiszteletben tartják a másik területét – csakis egymás mellett mozognak. Egyes körülmények azonban megkövetelhetik, hogy időnként új terület után nézzenek vagy egy másik útvonalon jussanak el a táplálékforrásaikhoz. Az esetleges területátlépés azonban igen heves viszályokat indukálhat a farkasfalkák között, így igyekeznek a minimumra szorítani azt.

Itt egyébként az egyik csapat tagjai éppen áfonyát uzsonnáznak:

Keresztlabda nyomán Magyar Állatvédelem