Olaszország betiltotta a laborokban előállított műhúst! A döntés megosztja a társadalmat, mind mellette, mind ellene tüntetéseket szerveztek. Egy alkalommal még dulakodás is kitört parlamenti képviselők és állattenyésztő gazdák között.
Megelőzték a korukat az olaszok, az EU-ban még nincs is napirenden, de ők már betiltottak mindenféle, nem élő állatok közbeiktatásával előállított hústerméket a hagyományok védelmének jegyében – írja a HVG.
Az olasz törvényhozásban frissen megszavazott jogszabály értelmében tilos lesz a laborban előállított hústermékek előállítása, kereskedelme és importja, akár élelmiszerként, akár takarmányként.
A javaslatot benyújtó jobboldali olasz kormány szerint ezzel az olasz hagyományokat védik. – írja a BBC. A javaslat 159 igennel 53 nem ellenében ment át a Perlementben.
A törvénnyel azonban megelőzték a korukat: a világon eddig csupán Szingapúrban és az USA-ban engedélyezték a szintetikus húst emberi fogyasztásra. Az EU-ban még nincs napirenden a kérdés.
Az új törvény elsősorban a kormányzó szélsőjobboldali Olasz Testvériség politikusa, Francesco Lollobrigida agrárminiszter sikere, aki abból igyekszik politikai tőkét kovácsolni, hogy megóvja az olasz konyhát a szintetikus élelmiszerektől. Ennek megfelelően üdvözölte is a parlamenti döntést. „Meg kell óvnunk dolgozóinkat, agrárvállalkozóinkat és polgárainkat, akiknek joguk van jól étkezni” – idézték.
Élesen kritizálta azonban a jogszabály Elena Cattaneo az olasz szenátus örökös tagja, biológus professzor, aki érzelmekre ható „karikatúra-szerű firkálmánynak” nevezte, amely jóként állítja be a termesztett élelmiszereket, míg rosszként az „őrült sejtekkel bioreaktorokban” előállított élelmiszereket.
A törvény kimondja, hogy
tilos szintetikus élelmiszer gyártása állatok megölése nélkül előállított állati sejtekből, ezen felül azt is megtiltja, hogy húsra utaló elnevezéseket használjanak növényi alapú élelmiszerek csomagolásán.
Kritikusok szerint a laborhús egyáltalán nem szintetikus, hiszen csak mesterségesen termesztett genetikailag nem módosított természetes élő sejtek tenyésztéséről van szó. A lépés egyúttal csapás az állatvédő és természetvédelmi csoportok erőfeszítéseire is, akik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik lehetséges módját látják a laborhúsban.
(Forrás: HVG, Fotó: ipolyinfo.hu – illusztráció)