Image default

Öt rigó kelt ki egy ózdi ház erkélyének muskátlis ládájában

A kétszintes házban rendszeresen keresnek a környék madarai fészkelőhelyet az erkélyen vagy az ablakok alatti balkonládákban. – Dobó Csaba cikke a Sokszínű Vidékről.

A muskátlik május elsején költöztek ki Májer Judit erkélyére, és egy nappal később már a virágok közé került a fészekkezdemény.

Nem kellett sokat várnom, hogy a ládát figyelve megérkezzen a fekete rigó, aki szorgosan építgette fészkét, ekkor kértem tanácsot egy Facebook-csoportban és a szomszédokat is kérdezgetni kezdtem – mesélte.

Elmondta, hogy elsősorban arról érdeklődött, hogy lehet-e így is locsolni a virágot. Meglepetésére számtalan hozzászóló számolt be arról, hogy náluk is rigó költözött a virágok közé, és nem lett semmi baja a virágnak, lehet azt gondozni a fészek mellett is.

A szomszédaim közül pedig kettőhöz is költöztek be idén madarak éppúgy, ahogy hozzám. Az egyiknek ugyanúgy az erkélyén virágzó muskátliba, a másiknak pedig az ablaka alatti balkonládába. – mondta Májer Judit, aki egy kétszintes házban lakik a város szélén, a domb oldalában, ahol már sokkal nyugodtabb körülmények között élhetnek a madarak, mint a városban.

Télen szinte minden lakó eteti a madarakat, így ideszoktak, szeretik ezt a vidéket, ezért is fészkelhetnek ilyen gyakran ide, ahol télen az ételt kapják– tette hozzá. A társasház a város szélén, közel a domboldalhoz, csendes környezetben fekszik, így gyakori látogatók arrafelé nemcsak a madarak, hanem a kisebb emlősök is.

Májer Judit erkélyére május elsején került ki a muskátli és néhány nap múlva már fészkelt is benne a feketerigó, nemrég pedig kikelt öt fióka, akik már lassan fel is cseperednek. Reméljük mindegyikük  megkezdi majd felnőtt életét!

magyarallatvedelem.hu, Fotó: Májer Judit

KAPCSOLÓDÓ

Brutális: A napot sem látták az évekig fogságban élő, pincébe zárt kutyák

Viki

„Művészek az állatvédelemért” – a színházba érkező gyerekek élő állattal találkozhatnak februártól

Eszti_mav

Eltűnnek a fókák, a jegesmedvék kénytelenek rénszarvasra vadászni – VIDEÓ

Marci