Image default

Ha építkezünk, így figyeljünk oda a partifecskékre

Évről évre probléma az építési területekre beköltőző partifecskék védelme. Emiatt körültekintő munkavégzésre és megelőzésre figyelmezteti a beruházókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Sok éve jelentkező madárvédelmi probléma országszerte, hogy a tavasszal Magyarországra visszatérő partifecskék épületalapokba, és építési földhányásokba költöznek be. Olyan helyekre, ahol akár hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy különben az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és az etető madarak, valamint a fiókák pusztulását okozhatja.

Az egyesület a rézsűzés mellett egy mindenhol alkalmazható olcsó és egyszerű megelőző módszert,

a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Április második felétől a nyár elejéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss, vagy az előző évekből maradt építési, különösen gyakran autópálya-építkezés földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi, vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket, amelynek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni. Ez akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással érdektelenné teszik a partifecskék számára.

Az MME a két sárfészket építő település faj, a füsti és a molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is.

A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, valamint ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

A fecske- és gyurgyalagfészkek adatait továbbá folyamatosan lehet rögzíteni a Fecskeles okostelefonos alkalmazásban.

MME – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság az orvvadászt

magyarallatvedo

Ha Te is szereted a madarakat, szombaton itt a helyed!

Eszti_mav

Madarak százai pusztultak el a római szilveszteri petárdázásban

magyarallatvedo