Image default

Petíció indult az európai uniós állatjóléti biztos kinevezéséért

A GAIA (Global Action in the Interest of Animals) nevű szervezet indított nemzetközi online aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy kinevezzenek egy európai uniós állatjóléti biztost, akin keresztül az állatok képviselete minden eddiginél hangsúlyosabbá válhatna.

A petíció célja, hogy az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Biztos munkaköri megnevezésében jelenjen meg az „állatjólét” kifejezés. Mint ismert, jelenleg az ő hatáskörébe tartoznak az állatjóléti ügyek is tartoznak, azonban a területen való munkavégzése és az elszámoltatás hatékonysága megkérdőjelezhető.

“Az európaiak törődnek az állatokkal, és a felmérések szerint a hatékonyabb védelmüket akarják látni az EU jogszabályaiban” – írják a kezdeményezők, akik szerint ennek ellenére túl gyakran érvényesülnek még mindig az állatokkal szemben a gazdasági érdekek.

Felhívják a figyelmet arra, hogy európai uniós szinten az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos felel az állatok jólétéért, ám ezt a kompetenciát jelenleg nem ismerik el a munkaköri megnevezésben. Éppen ezért azt javasolják, hogy a vonatkozó biztos munkaköri megnevezésének legyen része az „állatjólét” kifejezés, ezzel elősegítve a kérdés fontosságának kiemelését és az elszámoltathatóság növelését.

Úgy vélik: az állatvédelmet el kell különíteni a mezőgazdasági biztos illetékességétől, hiszen így az Európai Unión belül az állatvédelem hatékonysága javulhatna. Az illetékes biztos kifejezett feladata lenne, hogy az egész Európai Bizottság nevében proaktívabb és haladóbb szellemben álljon hozzá az állatvédelmi kérdésekhez, így megfeleljen az európai polgárok határozott igényeinek és az állatok jogainak érvényesítésének.

A petíció itt írható alá: https://www.euforanimals.eu/hu#no-back

magyarallatvedelem.hu, fotó: anyafold.hu

KAPCSOLÓDÓ

Számos madárfaj csaknem egy hónappal korábban fészkel, mint száz éve

Marci

Szarvasok szerelmi mámortól ittas hangjától zeng az erdő Körösvölgyön

Marci

1. kerületi rendőrök mentették meg a rettegő, átfázott Brúnó kutyát

magyarallatvedo