Image default

Igazán jóképű kos érkezett a miskolci racka-lányokhoz!

Igazán jóképű kos érkezett a miskolci racka-lányokhoz! A Miskolci Állatkert számára kiemelten fontos az őshonos háziállatok bemutatása a látogatók számára! 

Állatkertünkben fontos célkitűzésünk, hogy látogatóink ne csak a távoli tájakon élő állatokkal ismerkedhessenek meg, hanem azokkal az őshonos háziállatokkal is, amelyek ma már legalább olyan egzotikusnak számítanak, mint a más kontinensekről származó fajok – írja közösségi bejegyzésében a Miskolci Állatkert.

Mint megjegyzik, ezért mutatják be a hortobágyi racka juhokat is, amelyekhez a közelmúltban új kos érkezett a Budakeszi Vadasparkból.

A fiatal kos ugyan szinte még báránynak tűnik a négy anyajuh mellett, de reményeink szerint a jövőben eredményes tenyészkosként fog hozzájárulni védett őshonos háziállatfajtánk szaporításához.

Sorra születnek a racka bárányok a nemzeti parkunkban!

Hatalmas örömmel számoltunk be róla, hogy végre megszülettek idén az első racka bárányok a nemzeti parkunkban! Nem is egy, hanem már 9 apróság jött világra!

A cigáják után másik őshonos juhfajtánknál, a rackáknál is megkezdődött az ellési szezon a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén – írja a nemzeti park. 

Az első bárány február 2-án jött a világra, február 5-ig pedig már kilenc jövevénnyel gyarapodott a juhhodály. Eddig egy ikerellés volt. Mivel a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által kidolgozott háremterv alapján ősszel három háremben, összesen 110 racka anyajuh volt, így az idén is szép szaporulatra számíthatunk – írják.

A bárányok néhány napos korukban egyedi jelölést, krotáliát kapnak. Anyjukkal együtt előbb egy fogadtatóba, később pedig az óvodába kerülnek, ahol már 40-50 anya és báránya van együtt. A bárányóvodát a bárányiskola követi, ahová háromhetes korukban kerülnek, az anyjukkal együtt.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őshonos juhállományának jelentős szerepe van a védett területek természetvédelmi kezelésében, ennek legjobb módja ugyanis a legeltetés.

(Forrás: Miskolci Állatkert/ Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Fotó: Fotó: Lengyel György)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Felemelő látvány: kihajtották a legelőkre az állatokat a Hortobágyon

Marci

Az elmúlt hetekben rengeteg kisbárány jött a világra Drávaszentesen

Marci

Különleges kék juh érkezett a Miskolci Állatkertbe

Erik