Image default

Róka támadt egy férfira Óbudán

Róka támadt egy férfira az óbudai Holdudvar parkban. A veszettség tüneteit mutató állat először barátságosnak tűnt, majd vasakat harapdált, végül emberre is támadt. A nem mindennapi hírről a Metropol számolt be.

Az óbudai Holdudvar parkban támadt egy róka egy ott sportoló lakóra. Az állat nemcsak egyszerűen furcsán viselkedett, de agresszív, támadó módon reagált a park területén. A támadások során szerencsére senki sem sérült meg, azonban a hatóságok óvatosságra intik az ide látogatókat.

Vasakat harapdált a róka

A veszettség tüneteit mutató rókával való találkozásról, annak elszenvedője számolt be a Metropolnak. A Holdudvar park kondigépeihez ment erősíteni, amikor észrevette, hogy a közelében egy állat szaladgál. Kezdetben arra gondolt, hogy biztos egy kutya az, hiszen a parkot rengeteg gyermek és kutyás is használja, majd észrevette, hogy egy róka.

Az állat olyan 4-5 méterre közelítette meg, teljesen szelídnek tűnt, figyelte őt, de a napi mozgását végző férfi nem akart vele foglalkozni. A róka azonban követte őt, hiába ment arrébb. Aztán egyre közelebb ment az állat, de mikor odakapta a tekintetét, megtorpant. Közben a róka olyan tüneteket produkált, amit András maga sem értett.

Harapdálta a vasat, nem is értettem miért, gondoltam kitöri a saját fogát. Aztán amikor nem néztem oda közelített, de amikor ránéztem megtorpant. Inkább átmentem a park másik részére, de jött utánam.

Majd egyik pillanatról a másikra, agresszívvá vált támadó pozícióba helyezkedett és vicsorított. Elkezdett sebesen a férfi felé rohanni, aki mivel más megoldást nem látott, az utca porát rúgta a támadó állatra. Eközben gyorsan hátrált. Az állat megtorpant ahogy elvakította a por, azonban pár pillanat múlva újra támadt, így még egyszer rá kellett rúgni a port, mire meghátrált. Így egy bő arasznál nem került közelebb a férfi végtagjához.

Az eseményeket követően a férfi azonnal értesítette a hatóságokat a veszélyes állatról, és felhívta a közösség figyelmét arra, hogy a róka könnyen lehet, hogy veszett volt.

Nyár végén vándorolnak a rókafiak

A Veszettségmentesítés nevű szakportál felhívja a figyelmet, hogy nyár végén a fiatal rókafiak elhagyják a kotorékot, hogy saját életteret, territóriumot keressenek maguknak. Így vándorlásuk során más egyedekkel kell megküzdeniük a területért, ami szintén a fertőzés átadásának gyakoriságát növeli.

Vadon élő állatokban, mint már említettük, legfőbb tünet az embertől való ösztönös félelem kiesése.

A veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Sokkhatásra ez az állapot dühöngésbe válthat át.

Sokszor kutyával verekszik össze vagy más háziállatot támad meg. Esetenként görcsrohamok figyelhetők meg (csillagvizsgáló fejtartás, állkapocs-csattogtatás). A megveszett állatok a zavart tudat következtében nagyobb távolságokra kóborolnak, mely során gyakran az autóutakon elgázolják őket.

Metropol – Veszettségmentesítés – Magyar Állatvédelem

a címlapkép illusztráció

KAPCSOLÓDÓ

Menhelyet hozott létre a francia nő elaltatásra ítélt rókák számára

Marci

Figyelem! Hamarosan kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

Viki

A magyar rókasuttogó életét újabb mentett állatok színesítik be

magyarallatvedo