Image default

Új pártot alapított a politikus, miután korábbi politikai közössége nem támogatta az állatvédelmi terveit

A magyar politikában sem ismeretlen az, ha egy párt nem áll ki állatvédelmi szakpolitikusának tervei mellett. Ez a román politikus azonban úgy döntött, új pártot alapít, hogy megvalósítsa mindazokat az elképzeléseit, amely mellett korábbi közössége nem állt ki.

Kitart az elvei mellett a politikus, pártot alapított az állatokért

Romániában állatvédő pártot alapított egy brassói politikus, miután korábbi pártja és a többi politikai alakulat nem támogatta állatvédő projektjeit – írta hétfőn az új párt közleményére hivatkozva a Biz Brasov román hírportál.

A Természetért, Emberekért és Állatokért Párt (NOA) megalapítását Brassóban jelentették be. Alapítója és ügyvivő elnöke Lucian Rad, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) korábbi politikusa, állatvédő aktivista.

Mint írták, az új párt az élet minden formája iránti tiszteletet, empátiát, korrektséget és a civil kurázsit hirdeti. „Úgy véljük, hogy a természet, emberek és állatok iránti érdeklődés és tisztelet kötelező minden civilizált társadalomban” – idézte a NOA közleményét a hírportál.

A párt célkitűzései között szerepel a természet- és állatvédelemmel, az emberi jogokkal kapcsolatos közpolitikák és törvénykezés javítása.

Ambiciózus céljai vannak az új román pártnak

Közölték: következő lépésként a helyi szervezetek is megalakulnak, és minél több megyében jelöltlistákat is állítanak a 2024-es romániai választásokon.

A Romániában ismert állatvédő aktivistának számító Lucian Rad idén augusztusban lépett ki az USR-ből, és a Brassó megyei önkormányzati képviselői mandátumáról is lemondott arra hivatkozva, hogy

kollégái nem támogatják állatvédő kezdeményezéseit.

A politikus a brassói polgármester hivatalból is távozott, ahol önkéntes tanácsadóként dolgozott. Azt mondta, 15 év önkéntes munka és 5 év politizálás után „elutasítja”, hogy olyan csoportosulások tagja legyen, melyek

„nem nyújtanak semmit az állatszerető embereknek”.

Az USR sajnálatát fejezte ki távozása miatt. Azt állította, hogy Rad terveit az erdélyi megye nemzeti liberális párti (PNL) vezetése és a szintén PNL-s brassói alpolgármester akadályozta.

Romániában két ökológiai irányultságú párt is van, a jobbközép Román Ökológiai Párt (PER) és a balközép Zöld Párt (PV), egyik sem tagja a román parlamentnek. A Zöld Pártnak ellenben az Európai Parlamentben van képviselője, és Romániából egyedüli politikai alakulatként az Európai Zöld Párt tagja.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Az állatorvosi kamara szerint etikai vétségét követett el Hadházy Ákos

magyarallatvedo

Különösen veszélyeztetett állatot tartott illegálisan egy magát állatvédőnek mondó nő Dunaharasztiban

Eszti_mav

Megkezdődött a vonulás, százezernél is több daru érkezhet a Hortobágyra – VIDEÓKKAL

magyarallatvedo