Image default

Sajnos már a vonuló vadmadaraink között is pusztít a madárinfluenza

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Sajnos már a vonuló vadmadaraink között is pusztít a madárinfluenza! Az ország több pontjáról származó származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai.

A vándorló vízimadarak őszi vonulása, a remek kikapcsolódás mellett, a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő, vonuló madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.

A vándorló vízimadarak vonulása már javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést.

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai.

Emellett országszerte emelkedni kezdett a vonuló darvak közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd – írja a Nébih.

A járvány megelőzése és hazánk baromfiállományának védelme közös feladatunk, amelyet csak együtt valósíthatunk meg. A védekezéshez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:

  • Ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost.
  • Madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

A madárinfluenzával kapcsolatos, további információk elérhetőek a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 

(Forrás: NÉBIH, Fotó: madarpark.hu – illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kiderült, mennyire biztonságosak a Magyarországon kapható macskaalmok

Eszti_mav

Megható videón, hogyan kapja vissza szabadságát a magasfeszültségű vezetéknek ütközött szürke gém

Eszti_mav

Ártatlan őzgida életébe került a jószándékú „segítségnyújtás” – Ezt kéri a vadmentő alapítvány

Eszti_mav