Image default

Sertésszervek beültetésével mentené meg az orvostudomány az emberi betegek életét

Sertésszervek beültetésével mentené meg az orvostudomány az emberi betegek életét. A sertésmáj és setésvese transzplantáció is biztató eredményeket hozott.

Az orvostudomány fejlődésével egyre inkább foglalkoztatja a tudósokat az a kérdés, hogy vajon fel lehet-e használni emberi életek megmentésére a géntechnológiával módosított állati szerveket. A közelmúltban két sebészcsoport is bebizonyította, hogy igen – közölte cikkében a Házipatika.

Mint írták, mérföldkőnek számító szervátültetésekről számoltak be a napokban kínai és amerikai sebészek. Egy szerdai Nature-cikk szerint egy 50 éves, klinikai halál állapotában lévő kínai férfi a világ első olyan embere, aki májat kapott egy törpemalactól. Míg a Massachusettsi Kórház arról adott hírt csütörtökön, hogy sebészeik a világon elsőként ültettek emberbe sertésvesét.

A sertésmájat és sertésvesét transzplantáltak

Ahogy a kínai sebészek ismertették, az agyhalott kínai férfi családja hozzájárult a tudományos kísérlethez, így a beteg egy törpemalac máját kapta meg. A szervet tíz nap után eltávolították a férfi testéből. A tudósok azt látták, hogy a kioperált máj színe és állaga normális volt, valamint

naponta több mint 30 milliliter epét választott – mindez arra utal, hogy rendben működött az emberi testben.

Az eljárással a kutatók azt szerették volna letesztelni, hogy a génmódosított sertésszervek megfelelőek lehetnek-e az emberek számára. Csak Kínában ugyanis évente több százezer embernél alakul ki májelégtelenség, azonban csak évi néhány ezer májátültetést tudnak elvégezni. A sertésszervek azonban jó megoldást jelenthetnek azoknak, akik mája átmenetileg nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióját, mert időre van szüksége a gyógyuláshoz, valamint azoknak is, akik még várnak az emberi donorra.

Az amerikai páciens, a 62 éves Richard „Rick” Slayman végstádiumú veseelégtelenségben szenvedett. Március 16-án azonban – egy négyórás műtét során – genetikailag módosított sertésvesét ültettek a testébe – közölte a Házipatika. A vese egy olyan sertésdonortól származott, amelynél a káros sertésgéneket bizonyos emberi génekre cseréltek. Azért, hogy az emberi szervezet ne lökje majd ki magából a szervet. Inaktiválták továbbá a sertés endogén retrovírusait is, hogy csökkentsék a páciens megfertőződésének kockázatát.

A tudósok úgy nyilatkoztak a beavatkozásról, hogy azért számít óriási mérföldkőnek az orvostudományban, mert azt bizonyítja, hogy a géntechnológia betegek millióinak életét változtathatja meg. Hálájukat fejezték ki továbbá a páciensnek, az ő bátorsága és eltökéltsége nélkül ugyanis nem jöhetett volna létre ez az úttörő műtét.

(Forrás: Hazipatika, Fotó:Xijing Hospital, Air Force Medical University in Xi’an China)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A mesterséges intelligencia segít megtudni, miről röfögnek a disznók

magyarallatvedo

Fantasztikus orvosi bravúr: egy 74 grammos papagáj combcsontját operálták meg a Vadmadárkórházban

Erik

Egyre közelebb a pestis, így kell védenék a hazai állatállományt

Eszti_mav