Image default

Sikerült megörökíteni, ahogy egy szarvas épp egy kígyót eszik

Sikerült megörökíteni, ahogy egy fehérfarkú szarvas épp egy kígyót eszik – írja a 24.hu. Az Észak- és Közép-Amerikában honos faj köztudottan növényevő, a felvétel ezért is érdekes.

Meglepő lehet, de az ilyen típusú viselkedés nem igazán kivételes.

Ha a szükség úgy hozza, a szarvasok húst is fogyasztanak. Lindsay Thomas, az Amerikai Szarvas Szövetség kommunikációs igazgatója szerint egyes példányok akár saját utódjaikból is esznek, amennyiben a vemhesség után tápanyaghiányban szenvednek.

@thetattooeddad2 have you ever seen a deer eat a snake? #whitetail #deer #snake ♬ original sound – tito

Thomas úgy véli, a kígyós videó esetében is tápanyaghiány állhatott a háttérben, kollégája, Matt Ross viszont más állásponton van. A szakértő szerint a szarvas nem éhségből evett a kígyóból, ehelyett talán a hüllő íze ízlett neki – igaz, a hasonló viselkedés meglehetősen ritka.

Noha a szarvasok étrendjének nagy részét növények adják, más típusú táplálékot is magukhoz vesznek. Az állatok időnként kisebb madarakat és tojásokat is elfogyasztanak, egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban egyenesen fészekrablóként írták le őket. A szarvasoktól emellett a dögevés sem áll távol, akár emberi maradványokból is fogyasztanak.

A fehérfarkú szarvas Észak- és Közép-Amerikában, valamint Dél-Amerika északi részén Peruig és Brazíliáig fordul elő. Egyike a leginkább elterjedt és leggyakoribb szarvasfajoknak. Óriási elterjedési területén belül rengeteg élőhelytípushoz alkalmazkodott. Ugyanúgy megtalálható az Egyesült Államok keleti államainak lombhullató erdeiben, mint a prériken. Floridában az Everglades mocsárvidéken is megél és szintén megtalálható Arizona és Mexikó félsivatagaiban is. Dél-Amerikában elsősorban galériaerdőkben és az Andok bozótos vidékein fordul elő, a zárt trópusi esőerdőt kerüli. Közép- és Dél-Amerikában jóval ritkább faj, mint Észak-Amerikában.

(Forrás: 24.hu, Fotó: Newsweek)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Vízirendőrök mentettek Szarvast a Dunából

magyarallatvedo

Két királypitont találtak egy héten belül két lakótelepen

Marci

Tíz hónapos jávorszarvasok érkeztek hazánkba

Marci