Image default

Sorra kelnek ki a pihe-puha rózsás flamingók a Fővárosi Állatkertben!

Sorra kelnek ki a pihe-puha rózsás flamingók a Fővárosi Állatkertben! Már 14 kis fióka csipog a Fővárosban!

Eddig tizennégy fiókát számláltunk, akik közül a legidősebbek másfél hetesek, a legfiatalabbak pedig csak néhány órásak – írta örömmel a Fővárosi Állat-és Növénykert honlapján. De nem minden tojás kelt még ki, így az elkövetkező napokban további 8-10 fióka kibújására számítanak – tették hozzá bizakodva.

Aki mostanában az Állatkertben jár, annak mindenképpen érdemes meglátogatnia a rózsás flamingókat, hiszen egyre-másra kelnek ki a fiókák ezeknél a látványos és kecses madaraknál. Persze most még nemigen távolodnak el a fészektől, úgyhogy azok környékén, a felnőtt madarak karcsú lábainak erdejében lehet megpillantani őket – tették hozzá.

Mint megjegyzik, ám hamarosan elkezdik majd felfedezni az egész kifutót. Persze akkor is szülői felügyelettel. Kevéssel ezt követően létrejön majd a „flamingóovi” is, ugyanis a kolónia a cseperedő fiókákat egy idő után „óvodai csoportba” tereli össze, hogy könnyebb legyen vigyázni rájuk.

A rózsás flamingó

Az Állatkert megjegyzi, hogy a rózsás flamingó elvileg Magyarország madarainak listáján is szerepel, mert kóborló egyedek időnként hazánk területére is eljutnak. De inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi élőhelyeket kedvelik. Így vadon inkább Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában találkozhatunk velük. A rózsás flamingó elnevezés arra utal, hogy alapszínük valamivel halványabb, mint például a kifejezetten vöröses karibi flamingóé.

Ezeket a madarakat nagy sikerrel szaporítják a fővárosban. Ennek köszönhetően a flamingó kolóniájuk mintegy 130 madárból áll. Évente általában 20-25 fióka kel ki és cseperedik fel sikeresen. Így aztán a szaporulatból más állatkerteknek is tudnak adni.

A flamingók homokból, iszapból építenek maguknak fészket. Ez tulajdonképpen egy dombocska, ami némileg egy miniatűr tűzhányóra emlékeztet: a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” lakják a tojást, ahonnan az nem tud elgurulni. Egy-egy flamingótojás 8-9 centi hosszú, 5 centi széles és 115-140 grammot nyom, súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg.

Nagyjából egyszerre kelnek ki a fiókák

A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki. Mivel fészekaljanként általában csak egy tojás szokott lenni, ezért egy-egy párnak legtöbbször csak egy fiókája van egyszerre. De mivel a szaporodás a kolónián belül idényszerűen, időben összehangolva zajlik le, a tojók általában csak néhány órás vagy napos eltéréssel rakják le a maguk tojását, és így a fiókák kikelése is néhány napon belül lezajlik.

Kikelés után a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos koráig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, s ezután a fiatalok már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

(Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tündéri takin született a Fővárosi Állatkertben

Erik

Így medencézik a másfél hónapos Rezső, a tapír – VIDEÓ

Marci

Érdemes lesz ellátogatni: egészen különleges dolgokkal vár mindenkit a Fővárosi Állat- és Növénykert

magyarallatvedo