Egészséges madarakat lehetne ideig-óráig így táplálni, viszont itt az éhezésben sok esetben legyengült, abba belebetegedett madarakról van szó, ahol szinte minden etetés számít és az élet/halál választéka mindössze egy kis hajszál.
Éppen ezért a Madárkórház Alapítvány Gádorosi Mentőállomása arra kér mindenkit, aki ebben részt kíván venni, hogy mindenki hagyatkozzon a pontosan megadott receptre, és higgye el, hogy az utolsó két szem kis szárított petrezselyemnek is megvan a maga jelentősége.
A mentett fecskék hatékony tápláláshoz szükséges eleség PONTOS receptje:
-25 dkg félzsíros túró
-3 főtt tojás
-12,5 dkg sárgarépa pucolás után mérve
-5 dkg trappista sajt
-2,5 gramm szárított petrezselyemzöld
-1 db 50g-os talpas csomagolású szárított lisztkukac
-1 kupa (150 ml) szárított vörös szúnyoglárva
A túróból, a lereszelt főtt tojásokból, és a finomra reszelt sárgarépából és trappista sajtból, valamint a szárított petrezselyemből alapos gyúrással elkészítjük a túrós alapkeveréket. A végredmény kb. 60 dkg keverék lesz.
Ezt a keveréket megfelezzük mérleg segítségével, és az egyik felét natúran legombócolva azonnal lefagyasztjuk. A másik felét a tálban hagyjuk és elkészítjük belőle a speciális SOS tápot.
A szárított lisztkukacot kávédarálón porrá őröljük, majd hozzáadjuk. Ezt követően hozzáadjuk a szárított vörös szúnyoglárvát is. Ez az eleség lesz az emésztéssegítő lágyeleség, a “rovar” a natúr túrós mellé.
Ebből az eleségből jópárszor megetetjük a fecskét, és amikor már szépeket ürít tőle, akkor utána jöhet az alap túrós etetése. A madarakat miután már feljavultak elég olyan kétóránként megetetni bőségesen.
A speciális tápos etetéssel a fecskéket felhízlaljuk, amilyenre csak tudjuk, és amikor már tartósan beáll a jóidő, azonnal szabadon engedjük őket. Őket már nem kell se vadítgatni, se tanítgatni, egyedül csak annyi a dolgunk, hogy jó erős kondit varázsoljunk nekik, és azt tartsuk meg vagy esetleg még tovább gyarapítsuk, míg nálunk vannak.
Madárkórház Alapítvány Gádorosi Mentőállomása – Magyar Állatvédelem