Image default

Szadai Szafari Park: A Szurkolók feljelentették ifj. Richter Józsefet

Az állatvédő szervezet a Facebook oldalán jelentettebe: úgy vélik, ifj. Richter József a hatályos rendeletek szerint felelős nem csak az elefántok halálával kapcsolatos szabálytalan és törvénysértő magatartásáért, de a Szadai Szafari Park szabálytalan működéséért is.

Folytatódik az elpusztult elefántok ügye

A Magyar Nemzeti Cirkusz Safari Park Szadán, 2020. május 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

„A tavaly augusztusban elhunyt két óriás, Mambó és Betty halálát is képesek lettek volna megúszni, ha nincs pár bátor ember, aki szembe mer szállni a Richter- Casselly család erejével” –emlékeztetnek a Szurkolók az Állatokért mozgalom tajgai. Úgy érzik, kötelességük, hogy a magyar állatvédelem nevében ne hagyják szótlanul azt a fajta állatkizsákmányolást, ami a tudomásukra jutott, és amely nyíltan törvényekbe is ütközik.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”white” class=”” size=””]A csoport úgy véli, hogy a Richter-Casselly család a Magyar Nemzeti Cirkusz palástja mögé bújva szinte minden törvényt és szabályt megsértett 2020-ban.[/perfectpullquote]

Ezért feljelentést tettek ifj. RichterJózsef ellen, akinek a nevére szólt az az engedély, amelyre alapozva megnyitott a Szadai Szafari Park, melynek „sikerére” építkezve, tovább akarja fejleszteni vállalkozását és állatkertet nyitna.

Szabálytalanságokat és törvénysértéseket találtak a Szurkolók

Fotó: MTI

„Pedig az ő vezetése alatt 2020-ban a Szadai Szafari Parkban szabálytalanságok és törvénysértések sorát találtuk”- húzzák alá. Meglátásuk szerint mindezek egyenes következménye lett az, hogy engedélyek nélkül szállítottak el öt elefántot a parkból Töltéstavára és tisztázatlan körülmények között két elefánt a Szadai Szafari Parkban meghalt.

“Őket ráadásul haláluk után megcsonkítva, egyik legjellegzetesebb testrészüktől – az agyaraiktól – megfosztva, titokban és szabálytalanul ásták el” – rögzítik.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezzel az esettel kapcsolatban a Szurkolók etikai eljárást is kezdeményeztetek azzal az állatorvossal szemben is az Állatorvosi Kamaránál, aki hónapokon keresztül elmulasztotta azoknak a szabálytalanságok bejelentését, amiket az elefántok halálával kapcsolatban tapasztalt.[/perfectpullquote]

A 37 oldalas feljelentésüket december végén továbbították az illetékes gödöllői járási ügyészségre, melyet több hónapos adatgyűjtés előzött meg.

„Ezen adatok alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy Ifj. Richter József a hatályos rendeletek szerint felelős nem csak az elefántok halálával kapcsolatos szabálytalan és törvénysértő magatartásáért, de a Szadai Szafari Park szabálytalan működéséért is. Az állatok folyamatos kizsákmányolása ezalatt a párhónap alatt, valamint a hatósági ellenőrzés szinte teljes hiánya vezethetett oda megítélésünk szerint, hogy az elefántok halálát nem éreztek szükségesnek bejelenteni. Erről a NÉBIH már egy vizsgálatot lefolytatott és pénzbüntetéssel sújtotta a tulajdonost, de a vizsgálat eredménye sajnos nem tisztázott”- mutatnak rá közleményükben.

Hozzáfűzik ugyanakkor azt is, hogy a hatósági ellenőrzések hiányán felbátorodva az Ifj.Richter József engedélye alatt dolgozók és a hozzá köthető vállalkozók még a büntetőtörvénykönyvet is semmibe véve az elefántok agyarainak eltávolításának kockázatát is vállalták. Véleményük szerint

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]ifj. Richter József vagy hathatósan közreműködött és diktálta a szabálytalanságokat, illetve törvénysértéseket, vagy teljesen elmulasztotta megismerni törvényi kötelezettségeit és így alkalmatlannak bizonyult a cirkuszi menazséria engedélyére,[/perfectpullquote]

illetve a jövőbeli állatkerti engedélyek odaítélésére is, melyet már megkért Szada területére.

magyarallatvedelem.hu