Image default

Százával költenek a gémfélék a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Június elején lezajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található gémtelepek légi felmérése.
A légi felmérés sikeres volt; idén is szép számban fészkelnek nagy kócsagok, szürke, vörös és kanalasgémek a dél-alföldi vizes élőhelyeken.

A repülőgépről történő felmérés során nagyon sok fényképfelvételt készítettünk. Ezek kiértékelése után pontosabban meg tudtuk számolni a költőpárokat, mint a földi számláláskor. Utóbbi esetben ugyanis a nagy kiterjedésű nádasokban épített fészkeket nem láthatjuk, csak a táplálékot hordó szülők száma alapján tudunk következtetni a költőállomány nagyságára.

Június 3-án Szentesen szálltunk fel és a Derekegyház – Kardoskút – Szarvas – Fábiánsebestyén – Szentes területrészen néztük át a gémtelepek kialakítására alkalmas nádasokat. Öt telepen összesen 152 pár nagy kócsag, 3 pár kanalasgém és 7 pár vörös gém költését regisztráltuk. A legnépesebb telepet Szarvas közelében, a Horváth-pusztai halastavakon találtuk. Itt 51 pár nagy kócsag volt. A kanalasgémek Szentes-Fertőn, nagy kócsagokkal vegyes telepen költöttek. A vörös gémek légi felmérése a sötét színük miatt nehezebb, így kevésbé pontos adatokat kaptunk.

 

(Gémtelep, fotó: Palcsek István Szilárd)

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon található Kenderesszigeti-halastavakon, egy természetvédelmi célzattal a termelésbe be nem vont tóegységen 130 pár nagy kócsag, 15 pár szürke gém, és 13 pár kanalasgém költ. A Füzesgyarmat határában elterülő Fegyverfenéken (különleges madárvédelmi terület) 118 pár nagy kócsag és 4 pár kis kócsag költését regisztráltuk.

A Gácsháti-halastavakon is elvégeztük a légi felmérést. A fényképek alapján itt 126 pár nagy kócsag fészkel. A parti (földi) megfigyelések adatai alapján 8-9 pár a kanalasgém, továbbá néhány pár kis kócsag, szürke és vörös gém, bakcsó fészkel a területen.

(Gémtelep, fotó: Palcsek István Szilárd)

A Kis-Sárréten a gémtelepek faji összetételének megállapításához idén klasszikus módszerekkel végezzük a felméréseket. Az eddigi adatok alapján kanalasgémből 2 telepen (az Ugrai-réten és a Begécsi-halastavakon) összesen 80 pár fészkel. Az elmúlt héten a korábban költő pároknál már a fiókák is kirepültek. . Nagy kócsagból szintén két telepen (a Biharugrai-halastavakon és az Ugrai-réten) összesen 123 párat számoltunk. A kistestű gémféléknek (bakcsók, üstökös gémek, kis kócsagok) az idén az Ugrai-réten van egy jelentősebb telepük.

KAPCSOLÓDÓ

Aranylilék népes csapatai a Nagy-Zsombékon

magyarallatvedo

Madárfiókát találtál? Ezt teheted, hogy mentsd

magyarallatvedo

Zsákmányra vadászó, öreg békászó sast figyeltek meg a Maros hullámterében

Marci