Image default

Százával mentették a halakat a halőrök a kiszáradó tiszai árterületről!

Százával mentették a halakat a halőrök a kiszáradó tiszai árterületről!

A KTVHESZ halászai és halőrei 2024. 04. 26-án halmentést hajtottak végre a Tisza folyó árterületén – közölte Facebook oldalán a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Mint megjegyezték, a halmentés során mintegy 500.000 Ft halgazdálkodási értékű hal került visszajuttatásra az anyamederbe. Összesen 250 kg ponty, és 70 kg dévérkeszeg nyerte vissza a szabadságát!

Hálás köszönet nekik! – tette hozzá a Halazin. 

Százával mentették át a halakat a Tisza-tóba az elapadó Tiszafüredi öntöző főcsatornából is!

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. és a Magyar Haltani Társaság – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park egy-egy munkatársának segítségével – 2024. január 8-án halmentést szervezett a Tiszafüredi öntöző főcsatorna kezdeti szakaszán – írta meg a Berek.

Mint írják, a Magyar Haltani Társaság cikkéből kiderül, a csatornába a tiszafüred-örvényi vízkivételi mű a folyómeder mélyéből szivattyúzza fel a vizet. Ez a rész mindig tartalmaz valamennyi üledéket, és vannak benne apró halak is. Ám télen nincs igény öntözővízre. Így utánpótlás hiányában a csatorna kezdeti szakasza szárazzá válik. A szivattyúház közelében kialakított csendesítőmedence azonban mélyebb, s a benne visszamaradó vízben mindig nagy számban vannak halak. Mivel a medence vizének nagy része egy nyitható csövön át lecsapolható, a maradékvízben összezsúfolódott halak hálóval könnyen kifoghatók. Majd a Tiszába vagy a tározótérbe visszatelepítve megmenthetők – írták.

Pontosan 461 őshonos halat mentettek meg

Közölték: a mentőakció során 18 fajnak több mint félezer, egészen pontosan 564 példányát sikerült megfogni és azonosítani. A „zsákmányból” 15 őshonos fajnak 461 példányát helyezték vissza a Tisza-tóba. Az idegenhonos halakat helyben hagyták madáreleségnek. A horgászati szempontból figyelmet érdemlő őshonos fajok közül a csalihalként jelentős küsz mellett jelentősnek mutatkozott a bodorka, a balin, a karikakeszeg és az erősebben áramló vizet kedvelő bagolykeszeg aránya. Kisebb számban került elő a paduc, a dévér-, a lapos- és a szilvaorrú keszeg. De a süllőnek és a kősüllőnek is sikerült kimenteni néhány példányát.

Védett halak közül a halványfoltú küllő volt a leggyakoribb. Három selymes durbincs is akadt, és egy olyan új faj is előkerült, melyet a Tisza-tó területén eddig még nem észleltek: egy fiatal sujtásos küsz.

Végül pedig még egy fokozottan védett, 100 ezer forint természeti értékű magyar bucót is sikerült megmenteniük a pusztulástól.

A 2013. évi halgazdálkodási és halvédelmi törvény 1. melléklete alapján kiszámítva az előkerült őshonos halak halgazdálkodási értékét meglepően nagy számot kaptak. A megmentett halak értéke összesen 2 333 850 forintot tett ki.

(Forrás: Halazin/ Berek)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

24 éve történt a Tisza-völgy Csernobilja

magyarallatvedo

Madaraktól zsonganak vadvizeink, vöcskök járják szép násztáncukat a védett öblökben

Marci

Újabb invazív halfaj jelent meg a Tiszában

Erik