Image default

Szemműtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének szemét

Szemműtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének látását. Az operáló orvosok szerint vélhetően ez volt az első ilyen típusú műtét a világon, amit egy nagymacskán végeztek el. – tudósít az MTI.

A 17 éves szumátrai tigris, Ratna a Cambridge melletti Shepreth Vadasparkban él. A park állatgondozói vették észre, hogy a tigris a bal szeme – amelyről korábban szürkehályogot távolítottak el – romlik, és egy szemész állatorvos szaruhártya-fekélyt diagnosztizált – írta meg a BBC News.

A szaruhártyaműtét, amely nem ritka a házimacskák és kutyák esetében, „sokkal több érzéstelenítést igényelt” Ratnánál. A műtétet elvégző David Williams, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi oktatókórházának sebésze elmondta, hogy két hónapnyi megfigyelés után örömmel látta, hogy az állat szeme meggyógyult.

A tigris szürkehályogműtéten esett át, mielőtt őt és nőstény utódját 2019 elején a vadasparkba költöztették, hogy ott töltsék utolsó éveiket. Mivel a műtét után naponta csepegtetni kellett a szemébe, a gondozók figyelemmel kísérték bal szemének állapotát.
Így vették észre, hogy romlik a szeme, ezért februárban egy sebészi beavatkozással próbálták kezelni a szem elszíneződését, de ezzel nem érték el a kívánt javulást. A szemen kialakult fekélyt az állatot megvizsgáló Williams szerint az okozhatta, hogy a tigris a ketrecében véletlenül megsértette a szemét egy bambusszal.

Williams és Steve Philip, a nemzetközi állatkerti orvoscsoport állatorvosa műtötte meg a tigrist. A 30 perces műtéthez a 93 kilogrammos tigrist el kellett altatni. Mint az orvosok elmondták, feltehetően ez volt az első ilyen műtét, amit valaha tigrisen végrehajtottak.
Rebecca Willers, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a műtétnek köszönhetően Ratna koordinációja szemmel láthatóan javult, és ami a legjobb, szemcseppekre sincs többé szüksége, ugyanis a tigris azt nem szerette.

Williams szerint nem valószínű, hogy Ratna korábban sokat látott volna a bal szemével, és ezen a szürkehályogműtét sem sokat segített. A legfontosabb dolog az, hogy magát a szemet megmentették, és a fájdalmai megszűnnek, a másik szemével pedig jól lát – tette hozzá.

magyarallatvedelem.hu, fotó: SHEPRETH WILDLIFE PARK

KAPCSOLÓDÓ

Kis tapír látta meg a napvilágot Budapesten

Marci

Fokozatosan megvakult a vakvezető kutya is, de így is tovább vezette gazdáját

magyarallatvedo

Elképesztő számok: 47 mentett sünt engedtek vissza a természetbe – VIDEÓ

Marci