Image default

Szerencsésen megérkeztek az első kis sólymok a Körösökhöz

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Szerencsésen megérkeztek az első kis sólymok a Körösökhöz! A kis sólyom a legkisebb, hazánkban is előforduló sólyomféle, erre utal egy régebbi neve is: törpesólyom. 

Október közepén felbukkantak az első kis sólymok a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületénírja a park. Ritkán kerülnek szem elé, így különleges élménynek számít, ha vadászat közben is meg tudjuk figyelni őket.

A kis sólyom a legkisebb, hazánkban is előforduló sólyomféle, erre utal egy régebbi neve is: törpesólyom. A vörös vércsénél valamivel kisebb madár. A hímek felsőteste kékesszürke, a mell sárgás színű, hosszanti, barna csíkokkal. A tojó felülről barnásszürke, sárgásfehér mellét szintén hosszanti csíkok tarkítják. Röpte gyors, erőteljes, ezért miniatűr vándorsólyomnak tűnik.

Eurázsia és Észak-Amerika északi felében, valamint Közép-Ázsia magasabb hegyvidékein költ. Élőhelyei a tundrák, erdős tundrák, tengerpartok és mocsarak térsége. Az élőhelyi adottságok miatt gyakran a földön is fészkel, fákon legtöbbször varjúfélék fészkét foglalja el. Fészekalja 3-7 tojásból áll, melyekből 28-30 nap után kelnek ki a fiókák.

Táplálékában sok faj, elsősorban apró madarak szerepelnek, kisebb részben kistestű rágcsálókat is fogyaszt. Hazánkban rendszeres, de kisszámú téli vendég, főként a síkvidéken, általában szeptembertől márciusig találkozhatunk vele. A Körös Maros Nemzeti Park különböző tájain is megfigyelhetjük a téli időszakban, de sehol sem gyakori. A Kis-Sárréten is csak ritkán kerül szem elé, elsősorban a nyílt pusztai területeken, jószágtartó telepek közelében figyelhető meg, de a halastavakon és a környékbeli vizes élőhelyeken is előfordul. Ilyenkor, ha szerencsénk van, vadászat közben is megfigyelhetjük, amint rendkívül gyors szárnycsapásokkal, sokszor közvetlenül a föld felett repülve, üldözőbe veszi az apró énekesmadarakat.

A Csanádi pusztákon is rendszeresen telelnek

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén is rendszeresen telelnek kis sólymok. A nyílt területeket kedveli, fészkét többnyire földre rakja. Magyarországon belül elsősorban az alföldi pusztákon bukkan fel vonulóként, de számos példány telelésre is itt marad.

A Csanádi puszták a kis sólymok kedvelt telelőhelyei közé tartoznak, ugyanis itt sok a számukra fő táplálékul szolgáló énekesmadár: nádi sármány, tengelic, zöldike, mezei veréb, sordély, fenyőrigó. A kis sólymok étlapján csak a legritkább esetben szerepelnek kisemlősök. Mivel testméretük és külsejük is hasonlít a vörös vércséhez (főként a tojóhoz), ezért távolról a két fajt könnyen össze lehet téveszteni.

A Montág-pusztán 2 éve megfigyelt két madár csak előhírnöke volt a többieknek, ugyanis általában legalább 6-10 példány telel a térségben. Gyakran lehet őket látni, amint az út menti fák ágain, egyéb magaslatokon strázsálnak. Aktív, fürge vadászok, alacsonyan és gyorsan repülve vetik rá magukat a kiszemelt zsákmányra.

(Forrás: KMNPI, Fotók: Wikipedia, brainmanpictures.piwigo.com)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Áprilisi programajánló – Tavaszi túrák minden mennyiségben!

magyarallatvedo

Tavaszt idéző madárseregek lepték el a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Erik

Madárparadicsom Kardoskúton

Viki