Image default

Szinte szőnyegként borították be a népszerű konferenciaközpont padlóját a halott madarak tetemei

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Szinte szőnyegként borították be a népszerű konferenciaközpont padlóját a halott madarak tetemei. A szerencsétlen madarak az épület üvegfalának repültek, amely a tömeges pusztulásukhoz vezetett. 

Csaknem ezer énekesmadár pusztult el egyetlen éjszaka alatt, miután nekirepültek a chicagói McCormick Place nevű konferenciaközpont üvegfalainak.

Az intézmény üzemeltetői szerint ez kiugróan sok állatot jelent, ugyanis naponta legfeljebb 15 madár pusztul el az épület miatt – közölte a Sky News.

A McCormick Place-nek ütközve 33 madárfaj összesen 964 példánya pusztult el csütörtök este.

– közölte a portál a sokkló számokat. A hírforrások szerint ehhez hasonló az 1980-as évek óta nem történt.

David Willard-ot, aki évtizedek óta ellenőrzi a területet, csütörtök reggel „halott madarak szőnyege” fogadta. „40 év alatt, amióta nyomon követjük, mi történik a McCormickban, még soha nem láttunk ilyen mértékű dolgot” – mondta a megdöbbent férfi.

A szakértők közölték, a madarak általában nehezen veszik észre, hogy ablak van előttük, főleg, ha egy-egy bokor vagy fa tükröződik az üvegben.

Hozzátették, az éjjel vándorló fajok a csillagok fénye alapján tájékozódnak, a kivilágított épület pedig könnyen összezavarhatja őket. Elmondásuk szerint az érintett napon ráadásul esett az eső, emiatt az állatoknak alacsonyan kellett repülniük.

A madárszakértők szerint egyértelműen az eső, a legjobb vonulási körülmények és az ablakokkal bélelt falak halálos kombinációkja volt a felelős a tömeges halálesetekért.

A vándorlási időszakban sajnos általános, hogy madarak neki repülnek az üvegablakú épületeknek, a szakértők szerint a tompább világítás sokat segíthetne a helyzet elkerülésében. Hozzátették: az építészeknek olyan épületeket kellene tervezniük, amelyek madárbarátabbak.

A madarak nem értik, hogy az üveg halálos akadály – és gyakran az ablakok felé veszik az irányt, amikor növények vagy bokrok tükröződnek bennük.

Az énekesmadarak nappal táplálkoznak, és éjszaka vonulnak, hogy elkerüljék a légörvényeket és a ragadozókat, de a szokatlanul meleg déli szél szeptember folyamán várakozásra késztette őket. Az északi szelek végül szerda este hátszéllel indultak útnak, de a hajnal előtti eső miatt kénytelenek voltak alacsonyabb magasságban repülni.

Ez a megdöbbentő eset azonban nem csak Chicagóban jelent problémát. A 2014-es kutatások szerint évente 365 millió és 988 millió madár pusztul el a hatalmas üvegablakok miatt az Egyesült Államokban.

(Forrás: Sky News, Fotók: AP)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Karanténba került az összes pelikán a Fővárosi Állatkertben

Marci

300 ezer hektáron javították az élőhelyek állapotát az elmúlt évtizedben

Marci

Megérkezett az első gólya a Kígyósi-pusztára

magyarallatvedo