Image default

Sztyeppi sirályok százai lepték el a Fehér-tó térségét

Június derekán már 680 sztyeppi sirály éjszakázott a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. A nemzeti park tájékoztatása szerint nappal a környező gyepeken táplálkoznak, egereket, pockokat, rovarokat fogdosnak.

Átvonuló faj a sztyeppi sirály

A Körös-Maros Nemzeti Park leírása szerint a Magyarországon átvonuló sztyeppi sirályok az Adriai-tenger partján töltik a telet. Érdekesség, hogy a faj korábban Kelet-Kazahsztántól egészen a Földközi-tenger keleti partvidékéig, illetve a Fekete-tengerig költött.

Az elmúlt 15-20 év során azonban erőteljesen nyugati irányba terjeszkedik.

Úgy tudni, Magyarországon 1997-ben jelent meg költőfajként.

“Az első években csak néhány pár fészkelt itt, de 2018-ban már 100-160 pár költött, legtöbbjük a Kiskunságban és a Hortobágyi Nemzeti Park területén” – írja weboldalán a nemzeti park. Hozzáteszik, elsősorban azonban továbbra is mint vonuló és kóborló faj van jelen hazánkban.

A magyar pusztán gyülekeznek

A szakértők szerint a nyár eleji gyülekezéskor csak azok a sztyeppi sirályok jönnek össze a vizes élőhelyeken, amelyeknek valamilyen okból nem sikerült a költésük, illetve amelyek még nem ivarérettek (négyéves korukban válnak ivaréretté).

“Az egyik ilyen gyülekezési helyszín a kardoskúti Fehér-tó, melyben a tavaszi kiszáradás után, május végén ismét lett vízborítás” – hangsúlyozzák. Kiemelik, ahogy nőtt a vízszint, úgy nőtt itt a sztyeppi sirályok száma is. Május végén még csak néhány tucatnyi példány jelent meg, június 20-án, a kora reggeli kihúzáskor azonban már 680 példányt számoltak a nemzeti park munkatársai a tavon.

Jól érzik magukat nálunk a sztyeppi sirályok

A sztyeppi sirályok a nappalokat a környező gyepeken töltik, ahol elsősorban rágcsálókat, rovarokat esznek. Kaszáláskor, aratáskor a munkagépeket követve a kifordított pajorokat, egereket, pockokat kapkodják. A többi sirályfajhoz hasonlóan a sztyeppi sirályok is egyre gyakrabban keresik fel a szeméttelepeket, ahol rágcsálókat, rovarokat esznek.

Kardoskút térsége számos egyéb parti madarat is vonz

A nemzeti park munkatársainak megfigyelése szerint a déli órákban aztán újra bemennek a vízre, ahol isznak, fürdenek, pihennek.

A sztyeppi sirályok népes csapatában néhány sárgalábú és heringsirály is előfordul.

A legtöbb sztyeppi sirály az őszi vonuláskor figyelhető meg a kardoskúti Fehér-tó térségében. Számuk ebben az időszakban szinte minden évben ezer fölé emelkedik.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A zord északi időjárás miatt inkább Kardoskúton töltik a telet a gyönyőrű kékes rétihéják

Erik

Darvak telelnek a nemzeti parkban

magyarallatvedo

A Maros homokpadkáin pihentek a fekete gólyáink a hosszú útra felkészülve

Erik