Image default

Immáron új, tágasabb kifutón játszadozhatnak a fővárosi ázsiai vadkutyák!

Immáron új, tágasabb kifutón játszadozhatnak a fővárosi ázsiai vadkutyák! A külsőre rókákra emlékeztető vadkutyák veszélyeztetettek, egyre kevesebb fordul elő belőlük a vadonban.

Birtokba vehették megnagyobbított kifutójukat az ázsiai vadkutyák – osztotta meg örömmel a Fővárosi Állat-és Növénykert honlapján. Ebből a veszélyeztetett fajból, amelyet Kipling tett világhírűvé, egy falkára való, csaknem kéttucat egyedük van. Nagyobb részük már a Fővárosi Állatkertben jött a világra – jegyzik meg.

Ázsiai vadkutya, vörös kutya, illetve vörös farkas néven is ismertek ezek az állatok, és van egy nemzetközi nevük is, a dhole – vagy magyarosan dól. Ez utóbbi név tulajdonképpen az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered. Ez a név, A dzsungel könyve, Rudyard Kipling híres elbeszélés gyűjteménye nyomán terjedt el a világban – árulták el.

Ezeket a vörös szőrű kutyaféléket a látogatók egy része valamiféle rókának gondolja, pedig az Ázsiában őshonos vadkutyák jóval erőteljesebbek a hazai vörös rókáknál, ráadásul falkában vadásznak.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján az ázsiai vadkutyák veszélyeztetett fajként szerepelnek.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége pedig a dólok természetvédelmi szaporítását tenyészprogram keretében hangolja össze. A programban az állatkert is részt vesz, méghozzá nagy sikerrel! Ezt mutatja már évtizedek óta rendszeresen szaporodnak nálunk a vadkutyák. A jelenlegi falka majdnem két tucat állatból áll, nagyobbik részük már itt, Budapesten látta meg a napvilágot – írák.

(Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Gyermekáldás volt a Fővárosi Állatkert Pálamházában lakó majmainál – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Sérült gyermekeket látott vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykert

Erik

Hatalmasat nőtt Zamzam, a budapesti mhorr gazella

Erik