Image default

Teljesen felépült Samu, a kiselefánt

Születésétől kezdve számoltunk be Samu, a kiselefánt sorsáról. Bemutattuk őt két hónaposan, három hónaposan pancsolás közben, első születésnapján tortaevés közben, de sajnos be kellett számolnunk aggasztó betegségéről is. Samu viszont jól reagált a kezelésekre. Január óta nem kaptunk hírt Samu felől, most azonban megtört a jég és szuper hírekről számolhatunk be.

„Egy kisfilmen mutatjuk be, hogyan sikerült legyőzni a Samu, a kiselefánt szervezetét megtámadó kórt. Az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés mind a természetben, mind pedig az állatkertekben nagy veszélyt jelent az ázsiai elefántokra nézve, különösen az 1 és 9 év közötti állatokra” – írja a videóról az Állatkert.

„Samunál, állatkertünk legifjabb, még nem egészen kétéves elefántjánál a január 9-i szűrővizsgálat eredményei alapján

diagnosztizáltuk a betegséget, amely kezelés nélkül biztosan halálos, de még megfelelő kezelés esetén is csak 50% a túlélés esélye.

Az elkövetkező hetekben állategészségügyi csapatunk az elefántok gondozóival együtt emberfeletti munkát végezve igyekezett megmenteni Samut, részben gyógyszeres kezeléssel, részben vér- és vérplazma-átömlesztéssel. A nem mindennapi erőfeszítéseket (amely során annyi elefántbódításra került sor, mint máskor egy évtized alatt) siker koronázta, így Samu ma már teljesen egészséges” – írják.

Szuper hír: Samu egyre jobban van

Önfeledten pancsol családjával Samu, a kiselefánt – VIDEÓ