Image default

Tízezer béka életét mentették meg önkéntesek segítségével a nemzeti park munkatársai!

Tízezer béka életét mentették meg önkéntesek segítségével a nemzeti park munkatársai!

Március végén fejeződött be a békamentő akció a Görbehalom melletti Fehér úti tónál – közölte Facebook oldalán a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

Mint beszámoltak róla, a több mint egy hónapon keresztül tartó munka meghozta a várt sikert,

több mint 9800 tóhoz vonuló vagy onnan visszafelé igyekvő kétéltűt juttattunk át biztonságban az úton.

Miközben az elütések száma a korábbi években tapasztaltak ötödére csökkent. A terelő megépítésében, valamint annak rendszeres ellenőrzésében a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a TAEG Zrt. munkatársain kívül több, mint 60 önkéntes, valamint 2 iskolás csoport vett részt! Hasznos és kitartó munkájukat ezúton is köszönik!

A Soproni-hegység szívében elhelyezkedő, fokozottan védett Fehér úti tó a hegység egyik legjelentősebb vizes élőhelye és -többek közt- a barna varangyok kora tavaszi nászának helyszíne. Az erdő felől a petéző helyre tömegesen igyekvő állatok útját azonban egy aszfaltút keresztezi. Az itt közlekedő járművek elgázolják az átkelő egyedeket.

Az idén felépített, 1,2 kilométer hosszú ideiglenes békaterelővel igyekeztek az ivarérett barna varangyok és más kétéltűfajok további tömeges pusztulását megakadályozni. Ezáltal sikeres szaporodásukat elősegíteni. Rengeteg önkéntest sikerült bevonni a munkába. Ők a békák mentésén felül fontos adatgyűjtés végeztek, ezáltal beletanulhattak a kétéltűek faji és ivari meghatározásába – írták. A gyűjtött adatok nemcsak a Soproni-hegység kétéltű állományának nyomonkövetése miatt fontosak, hanem a későbbiekben alapként szolgálnak egy állandó terelő kiépítéséhez is.

(Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nemcsak az idős gazdán segített, hanem állatairól is gondoskodott a rendőrség

magyarallatvedo

Újabb életet mentettek a reformátusok Törökországban

magyarallatvedo

Kútba esett egy kutya Tiszaszentimrén – KÉPEKKEL

Viki