Image default

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken.

Az állat az első a Chelonoidis phantasticus fajból azóta, hogy egy 1906-os expedíción Rollo Beck felfedező egy hím példányt megpillantott.

Az immár hivatalosan is azonosított új egyed a Fernanda nevet kapta otthonáról, a nagyrészt feltáratlan Fernandina-szigetről, mely egy aktív vulkán a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén.

„Minden, amit a fajról tudtunk, arra utalt, hogy kihalt” – idézte a The Guardian online kiadása Stephen Gaughrant, a Princeton Egyetem ökológus-evolúcióbiológusát, a Communications Biology című tudományos lap csütörtökön megjelent új számában közölt tanulmány egyik vezető szerzőjét.

Amikor meglátták Fernandát, amint a szigetecske lávakövei közötti egy kis bozótosban sétált, felébredt a remény a tudósokban, hogy talán mégsem halt ki a phantasticus faj, de erről előbb DNS-vizsgálattal kellett bizonyosságot szerezni.

A Princeton kutatói mind az 1906-ban, mind a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, amely szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától.

A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt.

A zoológusok eleinte azt gondolták, hogy az 1906-os példányt vitték át a Fernandina-szigetre. Noha a teknősök nem úsznak, nem ritka, hogy szélsőséges időjárási események szigetről szigetre szállítják őket, de az emberi beavatkozás sem elképzelhetetlen – mondta Gaughran.

„A legvalószínűbb magyarázat, hogy egy teknős véletlenül került át a Fernandina-szigetre” – magyarázta.

(Forrás: MTI, fotók: Xavier Castro/Galápagos Conservancy)

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

„Ivartalanítás nélkül nem vehetjük fel a kesztyűt a kóbor állatok elleni harcban” – Ovádi Péter

Marci

A gyerekek tényleg imádják az állatokat: egy iskola állatvédelmi napján jártunk

magyarallatvedo

Egy rendőrkutya lopta el a show-t a brazil focimeccsen – VIDEÓ

Marci