Image default

Nagyszerű hír mára: tovább nőhet idén a Baranyában költő gólyapárok száma!

Nagyszerű hír mára: tovább nőhet idén a Baranyában költő gólyapárok száma! Idén az első gólyákat február 25-én figyelték meg a vármegyében, közölte a madártani egyesület baranyai csoportja.

A Mohácsi Újság osztotta meg, hogy február végén a pécsi vásártér felett húzott át két példány. Mint írják, ezek még nem a Baranyában költő gólyák lehettek, mert fészket foglaló madarakat csak március 9-én láttak először (Beremend, Hobol).

A következő napokban szórványosan kaptak híreket a településeken megjelenő példányokról, főleg az Ormánságból. Az igazi áttörés azonban március 20 után következett be.

A hónap utolsó harmadában már a vármegye minden részéből jelentettek gólyákat. Úgy becsülik, hogy a helyi állomány 80-90%-a érkezett vissza, ami minden eddiginél jobb márciusi aránynak számít – írta a portál.

A korai visszaérkezések során mindig kisebb a vonulási veszteség, ami rendszerint az állomány gyarapodásához vezet. Tavaly a gólyáknak “csak” 70-75%-a jött meg márciusban, és 20 páros növekedést regisztráltak a nyári számlálás során.

Reményeik szerint idén is legalább ennyivel nő a vármegyében költő párok száma.

Február 20-án érkezett haza az első gólya

Február 20-án, a Bács-Kiskun vármegyei Akasztóra megérkezett az év első fehér gólyája – írta akkor a Sokszínű Vidék.

Oroszi Zoltán február 20-i felvételét az Akasztón fészkét elfoglaló gólyáról közösségi oldalán a Dunatáj Közalapítvány tette közzé.

Akasztó a gólyák földi paradicsoma

Akasztó egyébként is ismert a gólyáiról, hiszen közel harminc gólyafészket tartanak számon a település belterületén, írta a Baon. A település körül a halastavak, a vizes élőhelyek, csatornák mind paradicsomi állapotot biztosítanak a fiókák neveléséhez.

Habár nem mindegyik akasztói fészekben költenek a gólyák, de akadt közöttük például egy németországi madár, aki 2014 óta minden évben költött a településen, negyedik éve ugyanabban a fészekben.

A Sokszínű vidék cikkében emlékeztet arra, hogy az akasztói gólyafiókákat minden évben meggyűrűzik. A korábbi években észleltek már akasztói születésű gólyákat Izraelben, Egyiptomban, Törökországban, Erdélyben, Szerbiában, a legmesszebbi megkerülés pedig Dél-Afrikában volt.

(Forrás: Mohácsi Újság, Fotó: unsplash.com)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hihetetlen szerelem: egymásba szeretett egy fehér és egy fekete gólya!

Erik

Szépen gyarapodik a fehérgyarmati legkisebb mentett gólyafióka is!

Erik

Gyűrűt kaptak a fehér gólyák Baja környékén!

Erik