Image default

További elefántok elejtését engedélyezik Botswanában

További 83 elefánt kilövését engedélyezik Botswanában, ahol több évi szünet után áprilisban indult újra a legális elefántvadászat – tudósít az MTI információit is felhasználva a Berek.hu.

Az engedélyeket árverésen értékesítik még ebben a hónapban – közölte a nemzeti parkokat felügyelő hatóság igazgatója, Duncan Senyatso a dpa német hírügynökséggel. Hozzátette, hogy élő állatok kivitelét nem engedélyezik.

Az illetékes hangoztatta, hogy a tervet eddig nem bírálták sem hazai, sem külföldi természetvédők, a bevételt pedig természetvédelmi célokra fogják költeni. A tavasszal kezdődött és szeptember 21-én befejeződött szezonban 287 elefántot ejthettek el a jó pénzt fizető hazai és külföldi trófeavadászok. A szafariparadicsomnak számító dél-afrikai országban él a világ legnagyobb elefántállománya.

A vadászatot illetően nincs ok az aggodalomra, az a vadgazdálkodás eszköze, Botswana pedig fenntartható módon gazdálkodik természeti erőforrásaival – hangoztatta a vadon élő állatok és a belőlük származó termékek forgalmazásával foglalkozó ágazati szövetség, a BWPA vezetője, Isaac Theophilus. Míg Afrika sok térségében csökken az elefántok száma, a tengerpart nélküli országban az 1991. évi 50 ezerről 130 ezerre nőtt az állomány, amely jelenleg a teljes afrikai elefántpopuláció csaknem egyharmadát teszi ki.

Elefánthíradó

Indiából nemrég beszámoltunk már az úgynevezett elefántbűnözésről. Azt hallottátok, hogy az elefántok vándorlása kis távolságokra nem ritka jelenség. Magyar vonatkozásban írtunk ezekről az állatokról, ugyanis megnyílt idehaza az első elefántpark. Hat elárvult fiatal elefántot költöztettek át csaknem ezer kilométeres utazás után a zambiai-zimbabwei határon lévő Viktória-vízesés közelébe? Még Pünkösd előtt adtunk róla hírt, hogy 18 elefánt tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban. Történt mindez azután, hogy a Kandoli védett erdőbe villám csapott.

Legutóbb a Fővárosi Állat- és Növénykert kiselefántjának internetes “keresztelőjéről” írtunk. Arról is beszámoltunk, hogy az elefántcsontparti vízügyi és erdészeti minisztérium közlése szerint három évtized alatt kevesebb mint felére, 1100-ról 500 körülire csökkent az Elefántcsontparton élő elefántok száma az erdőirtások és a vadorzás együttes hatására. Mit érdemes tenni, ha netán dühöngő elefántbika támadna rád. Egy esetről videó is készült. Azt is megírtuk, hogy vadőrök mentették meg azt a kis elefántot, amely kútba esett Indiában.

Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

Bravúrosan mentették meg a tűzoltók a szennyvízaknába zuhant pulit Jászkiséren

Marci

Vádat emelhetnek hamarosan az orvvadász ellen

Marci

EXKLUZÍV! Elpusztult elefántok: Casellyék birtokán jártunk

magyarallatvedo