Image default

Túlélte: 80 kilométerre sodort egy bikát az áradás

Nyolcvan kilométert sodródott egy bika a megáradt folyóban Új-Zéland nyugati részén – írja a The Guardian információi alapján az Origo. Az állat egy héttel az eltűnése után bukkant fel épségben.

A gazda, akié az állat volt, azt mondja, a bika akkor tűnt el, amikor özönvízszerű áradás sújtotta a farmját. A jószág belesodródott a hömpölygő folyóba és csodával határos módon túlélte a megpróbáltatást, egy héttel később ugyanis épségben előkerült. 

Tony Peacock elmondta, hogy a 18 hónapos bikát 37 másik társával legeltetett egy karámban Shenandoah területén, a Maruia folyó felett február 10-én, amikor zuhogni kezdett az eső. Az előrejelzés szerint 60 milliméternyi csapadékot jósoltak, amiből 160 milliméter lett végül. Ekkora esőre nem volt felkészülve. Míg néhány állatot meg tudott menteni az áradó víztől, ezt a bikát nem. Egy héttel később Peacock meglepő telefonhívást kapott az Ospri mezőgazdasági vállalattól: egy westporti farmernél volt a bika, a fülében lévő szám alapján azonosították. 

Mikor felhívtam, a gazda azt mondta, reggel épp vitte ki a teheneit, amikor hangot hallott a közeli szedresből, ekkor látta meg a rémült állat fejét. Látszott rajta, hogy kimerült volt, de nem sérült meg. Peacock úgy véli, hogy a fiatal bika csodával határos módon élte túl az utazást: besodródott a Maruia folyóba, a 10 méter magas Maruia-vízesésen, majd becsatlakozott a Buller folyóba és a sziklás részen, egy hosszú kanyargó útvonalon az alsó szakaszon végül elkerülte, hogy a tengerbe sodródjon.

A farmer nagyon örül, hogy visszakapta az állatot.  Új-Zéland nyugati partja sűrűn ki van téve az árvíznek. 2021-ben 500 házat öntött el a víz, amelyek közül 100 lakhatatlanná vált. Becslések szerint a két egymást követő árvíz ebben a hónapban 21,5 és 43 millió dollár közötti károkat okozott.

Fotó: Deb Drury/Getty Images/iStockphoto

KAPCSOLÓDÓ

Schobert Norbi: a kutyámnak köszönhetem az életem

magyarallatvedo

A Mexikói-öbölben őshonos rákfaj terjed a Duna vízrendszerében

magyarallatvedo

Nagyszerű hír a gólyákról: idén az átlagostól több fióka kelt ki

Marci