Image default

Elképesztő, mennyi túzok van csodálatos nemzeti parkunkban

A március 25-29. között lezajlott tavaszi túzokszinkron során összesen 641 túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.  

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint a túzokállományuk legjelentősebb része Dévaványa térségében él. A mostani számláláskor összesen 539 példányt találtak, melyek közül 248 volt a kakas, 291 a tojó. A számlálás ezúttal könnyűnek bizonyult, mivel a madarak a telelés óta nem széledtek még szét, tehát nagyobb csapatokban mozogtak. Találkoztak például 86 példányos kakascsapattal, és 63 egyedből álló tyúkcsapattal is.

“A Kis-Sárréten két egymással laza kapcsolatban lévő túzokállományt különítünk el. Az egyik a Mezőgyán – Zsadány – Nagyszalonta térségében, a másik a Vésztő környékén élő. A napokban lezajlott szinkronszámlálás a vártnál jobb eredményt hozott, különösen az előbbi helyen” – magyarázzák. Hozzáteszik,

Mezőgyánban ugyanis összesen 46 példányt számoltak, amelyből 12 kakas és 34 tojó volt.

“Külön öröm számunkra, hogy a tojók között felbukkant az a példány, melyet két évvel ezelőtt éppen itt láttunk el műholdas jeladóval” – hangsúlyozzák. Nagyszalonta környékén négy kakast figyeltek meg a partiumi kollégák, ez így összesen 50 példány, ami az elmúlt évek legjobb tavaszi eredménye.

A másik élőhelyen, Vésztő környékén 12 kakast és 21 tojót sikerült megfigyelni. Ezen kívül Kisnyék határában három tojó bukkant fel.

A Kis-Sárréten tehát összesen 86 túzok tartózkodott a március végi számláláskor.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak elmondása szerint a Csanádi pusztákon él a Körös-Maros Nemzeti Park legelszigeteltebb önálló túzokállománya, melynek megóvása kiemelt feladat. A tavaszi túzokszinkron időpontjára a telelő túzokcsapat már feloszlott és nem is a megszokott területükön tartózkodtak a madarak, így nagyobb kihívást jelentett a számlálás.

“Végül összesen 16 példányt észleltünk a szinkronszámlálás ideje alatt, bár az előzetes felmérések alapján tudjuk, hogy legalább 29 túzok él jelenleg a térségben” – tették hozzá.

Magyar Állatvédelem, fotók: illusztráció

KAPCSOLÓDÓ

Vörösbegyek halk éneke pezsdíti fel az alföldi erdőket

Erik

Háromszáztíz gólyapár csaknem kilencszáz fiókát nevelt fel

Viki

Hárembe kerültek a magyar szürke szarvasmarhák

Viki