Image default

Egy rendkívül ritka ugartyúk kapott jeladót és gyűrűt nemzeti parkunkban

Egy rendkívül ritka ugartyúk kapott jeladót és gyűrűt nemzeti parkunkban. Az elmúlt évtizedekben az ugartyúk állománya jelentősen lecsökkent, ezért védelmük prioritást élvez.

Az ugartyúk (Burhinus oedicnemus) kisszámú, rendszeres fészkelő madárfaj a Hortobágyi Nemzeti Parkban – írta közösségi oldalán a Park.  Az elmúlt évtizedekben állománya jelentősen lecsökkent, védelmük prioritást élvez.


Annak érdekében, hogy jobban megismerhessék a faj életmódját, GPS jeladót helyezett fel egy adult tojó madárra a Kunmadarasi-pusztán a Nemzeti Park.

Mint írták, ennek az innovatív jelölési technikának köszönhetően értékes információkat kaphatnak a madarak élőhelyválasztásáról és területhasználatáról, valamint megismerhetik vonulási szokásaikat. Ezeknek az információknak a birtokában célzottabb védelmi intézkedéséket tehetnek a faj védelme érdekében!

Eltűnőben van az ugartyúk

Az ugartyúk napjainkban már sajnos nagyon ritka költőfajnak számít Magyarországon.

“ÁLLOMÁNYA BECSLÉSEK SZERINT 30-50 PÁRRA CSÖKKENT.”

Az ugartyúk általában a hajnali és az esti órákban aktív, ekkor indul táplálkozó körútra, nappal inkább elbújik, megpihen. Kizárólag állati eredetű táplálékot – rovarokat, gyíkokat, kisebb gerinceseket, egereket, pockokat – fogyaszt. A táplálékszerzésben segítik testméretéhez képest hatalmas, sárga szemei, amelyek jól alkalmazkodtak a szürkületi, gyenge fényviszonyokhoz. Nagy fejének és nagy szemeinek köszönheti régies, népi elnevezését is: bagolyfejű lile. A kopár, szikes talajfelszíneken rejtőszíne miatt nehéz észrevenni. Olyannyira bízik ebben azt álcázásban, hogy veszély észlelésekor még le sem lapul, csak álló helyzetben mozdulatlanná mered.

A hazai fészkelő állomány csökkenése egyrészt a legeltetéses állattartás visszaszorulásával, másrészt a költőterületek átalakulásával magyarázható.

Az ugartyúkok költőterülete Európa délebbi részein van, hazánk az északi határt jelenti. Európai állományuk stabil. Jellegzetes, hatalmas nagy, sárga szemük van, ami segíti őket az éjszakai vadászatban.

A telet Afrikában töltik. Korán (március végén) érkeznek, és viszonylag későn vonulnak el, egészen októberig megfigyelhetők. Vonulás előtt csapatokba verődnek, nálunk azonban ilyet már nem lehet látni, mivel nagyon csekély a hazai állomány. Legutóbb az ezredforduló tájékán, a Kiskunságban figyeltek meg egy 40-50 példányos ugartyúk-csapatot.

(Forrás: HNPI, KMNPI, Fotó: Borza Sándor Természetvédelmi Őrszolgálat Palcsek István Szilárd/SZILÁGYI ATTILA/HNPI)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megint egy felelőtlen állattartó: mississipi tarajosteknős került elő Szolnokon a Tiszából

Erik

Mesébe illő fotókon a hortobágyi őszi hajnal

Marci

Az ősz legszebb színeit vonultatják fel szárnyaikon a Hortobágyon rajzó lepkék

Eszti_mav