Image default

Szenzációs hír: uhu bagoly költ Tolnában!

Szenzációs hír: uhu bagoly költ Tolnában! Az uhu a legnagyobb méretű hazai bagolyfaj. Már évek óta vannak jelei Tolnában, hogy az uhu jelen van, de költését még nem sikerült bizonyítani. Az idei évben a természetvédelmi őrök megtalálták a költőhelyét, ahol egy kifejlett fióka nevelkedik.

Az uhu (Bubo bubo) a legnagyobb termetű bagolyfajunk, Magyarországon ritka fészkelő. Testhossza elérheti a 75 cm-t, a tojó tömege akár 4 kg-ot is meghaladhatja. Szárnyfesztávolsága 160-180 cm is lehet – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. 

 

Mint írják, elsősorban középhegységeink sziklafalain, elhagyatott kőbányáiban fészkel, de megtalálja az üresen maradt ragadozó madár, vagy fekete gólya fészket is. Kizárólag éjszakai aktivitású bagolyfaj, a nappalt rejtőzve tölti. Már évek óta vannak jelei Tolnában, hogy az uhu jelen van, de költését még nem sikerült bizonyítani. Az idei évben a természetvédelmi őrök megtalálták a költőhelyét, ahol egy kifejlett fióka nevelkedik. A tojó 34 napig kotlik a tojáson, a fióka fészeklakó, és nagyjából 7 hetesen válik röpképessé, de már hamarabb elhagyhatja a fészket.

Az uhu a legnagyobb méretű hazai bagolyfaj. Jellegzetes narancssárga szemei, tollfülei és tollas lábai vannak. Magyarországon állománya az utóbbi évtizedben erősödést mutat. Mint írtuk, jellemzően a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain költ, esetleg elhagyott gólyafészekben, vagy leszakadt fák törzsében. Az utóbbi években azonban egyre gyakrabban tűnnek fel az alföldi tájakon, sőt a Jászságban már költöttek is.

Magyarországon fokozottan védett, állománya alapján, ami kb. 40-60 pár, az ún. veszélyeztetett fajok kategóriájába tartozik, természetvédelmi értéke 500.000 Ft. 

(Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Szöveg és fotó: Varga Zsolt őrszolgálat-vezető)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Az elmúlt hetekben rengeteg kisbárány jött a világra Drávaszentesen

Marci

Fokozottan védett bagollyal végzett egy egércsapda Szegeden

Marci

Idén télen kevesebb az erdei fülesbagoly a városokban

Marci