Image default

Új császárpingvin kolóniát találtak az Antarktiszon!

Az állatok ürülékei segítségével találtak új császárpingvin-kolóniát az Antarktisz távoli és elérhetetlen részein. A most talált pingvinkolónia körülbelül 500 állatból áll, és ez a 66. ismert császárpingvin-kolónia az Antarktisz partvonalának környékéről. A klímaválság azonban veszélyt jelent rájuk nézve, mivel gyorsan olvad a tenger jege – írta meg a HVG.

Peter Fretwell, a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) munkatársa, a kutatás vezetője elmondta: hasonlóan a többihez, ez a kolónia is kicsi, és olyan területen található, melyet komolyan érintett a közelmúlt jégvesztesége.

A császárpingvinek azért különlegesek, mert ez

az egyetlen faj, mely a szárazföld helyett inkább a tenger jegén költ.

A tanulmányozásukat viszont jelentősen megnehezíti, hogy olyan területeken élnek, melyek távoliak, megközelíthetetlenek, és ahol a hőmérséklet akár –60 Celsius-fokos is lehet. Így a BAS tudósai nem hétköznapi módszerrel keresik a kolóniákat a műholdképeken: gyakorlatilag barna ürülékfoltokat keresnek a jégen – írja a The Guardian.

A most talált kolónia a Verleger Pointnál található, az Antarktisz nyugati részén

A jégnek április és szeptember között kell kitartania, hogy a fiókák kifejlődhessenek, így a császárpingvinek a klímaváltozás hatásainak még inkább ki vannak téve. Mint azt Fretwell hangsúlyozta, ha a jég felszakad, a fiatal állatok a vízbe eshetnek, és megfagyhatnak vagy megfulladhatnak.

Sajnos korábban volt már példa arra, hogy a tenger jegének változása miatt eltűntek ilyen kolóniák: ilyet a Marguerite-öbölnél és a Halley-öbölnél találtak.

HVG nyomán

KAPCSOLÓDÓ

Hihetetlen: 8000 kilométert úszik egy pingvin, hogy találkozzon a férfivel, aki megmentette az életét!

Erik

Robot segíti a császárpingvinek megfigyelését az Antarktiszon

Eszti_mav

Negyvenéves korában elhunyt a világ egyik legöregebb pingvinje

Marci