Image default

Újabb utód jött világra a debreceni vitorlásgekkó családban

Újabb utód jött világra a debreceni vitorlásgekkó családban. A hüllő hátsó lábai között bőrvitorla feszül, amit a fák közti manőverezésre használ — innen ered a faj neve.

„Új-kaledóniai vitorlásgekkó-párunk idén már a harmadik sikeres szaporulattal örvendeztette meg gondozóinkat, így a napokban kikelt aprósággal együtt összesen hat utód nevelkedik a Pálmaház kulisszái mögött.”  – osztotta meg az örömhírt a Debreceni Állatkert.

Mint írják a kis vitorlásgekkók ránézésre a Trópusi házban megcsodálható szüleik miniatűr másai, egy részük pedig felcseperedésüket követően elköltözik majd parkukból, de a többiekkel terveik szerint kitelepüléseinken találkozhatnak majd az érdeklődők.

A vitorlásgekkó Új-Kaledónia két szigetén, a Grand Terre-en és a Pine-szigeten őshonos. Bőre sárgás, barnás, vagy vöröses. Számos szín- és mintaváltozatát tenyésztették ki. Szemétől a háta közepéig tüskeszerű taraj fut, emiatt néha szempillás gekkónak is hívják. Az alsó lombkoronaszint lakója, a fák vékonyabb ágain, több méter magasban él. Nokturnális, azaz éjszaka aktív, nappal a fakéreg repedéseiben, levelek alatt pihen. Főként gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkozik. A nőstény 25–40 naponta kettesével rak tojást, ezek 65–100 nap múlva kelnek ki. A vitorlásgekkó az ivadékait nem gondozza. Kapaszkodófarkát képes ledobni, de más gekkófajokkal ellentétben nem nő helyette új.

Nemrég vietnámi gekkó is érkezett Debrecenbe

Nemcsak a vitorlásgekkó csapatot szemlélhetik meg Debrecenben az állatkertbe látogatók. Nemrég ugyanis különleges gekkók érkeztek az intézménybe. Ahogyan megírtuk, két különleges gekkófaj, a  Lui- és a vietnami barlangi gekkó egy-egy fiatal egyede érkezett a kölni állatkertből a debreceni nagyerdei állatkertbe.

Nuus.hu idézte Nagy Gergely Sándor igazgató szavait, aki elmondta: a jövevények pénteken megkezdték ismerkedésüket azzal a buja növényzetű, speciális éghajlati viszonyokat idéző természetközeli társasbemutatóval, amelyet a park idén március 3-án, a vadvilág világnapja alkalmából adott át a nagyközönségnek és első lakóinak, a természetben szintén fokozottan fenyegetett krokodilfarkú bütykösgyíkoknak.

A Lui-barlangi gekkók (Goniurosaurus luii) a Kína és Vietnam határán fekvő trópusi esőerdőkben őshonosak. Míg ritkább rokona, a vietnami barlangi gekkók (Goniurosaurus huuliensis) immár csupán néhány kisebb természetvédelmi területen fordulnak elő Vietnam északkeleti részén.

Mindkét faj kisebb rovarokkal táplálkozik, amelyek után éjszaka kutat, míg nappal barlangokban, hasadékokban vagy fák üregeiben rejtőzik.

Érdekességük, hogy sok gekkófajjal ellentétben lábujjaikon nincsenek tapadókorongok, a mászásban erős karmaik segítik őket. Mindkét faj a fenyegetett kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a vietnami barlangi gekkó ráadásul súlyosan veszélyeztetett besorolással.

Állatkertekben igen ritkának számítanak, világszerte ugyanis csak néhány helyen láthatók, és mindössze két másik intézményben, Köln és Szingapúr állatkertjében tartják mindkét fajt – emelte ki Nagy Gergely Sándor.

(Forrás: Debrecen Zoo Facebook)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elképesztően cuki az új lámakölyök Debrecenben

magyarallatvedo

Tovább bővült Nyuszifalva lakóinak csapata a Debreceni Állatkertben

magyarallatvedo

Különleges gekkók érkeztek Debrecenbe

Erik