Image default

Újra ömlik az ukrán szemét a Tiszán

Egy nap alatt majdnem háromszáz köbméter vegyes hulladékot távolítottak el a Felső-Tiszánál az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai, írja a szervezet a Facebookon.

A hulladék kiszedése tegnap a délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek a vásárosnaményi közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoznak, ahol a hulladék válogatására, darabolására is sor kerül.
A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúra ez alkalommal már hatodszor kerül bevetésre éles helyzetben a kollégáink irányításával. A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért kollégáink – az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel – folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

– írja a szervezet.

Ismét itt a hulladék-cunami – megjegyzéssel a PET-kupa civil környezetvédelmi program Facebook-oldalán is megosztotta az Országos Vízügyi Főigazgatóság bejegyzését.

A vízügy munkatársai folyamatosan, éjszakai műszakban is dolgoznak a kárelhárításon. Mi pedig – a velük kötött megállapodás keretében, – már készülünk a hulladék válogatására. Bevetésre kész csapatunk jelenleg a vízügy tiszaszalkai telepén készíti elő a hulladék szelektálását – közölte a civil szervezet.

KISZó

KAPCSOLÓDÓ

Kérészek százezrei rajzottak a Tisza szentesi szakaszán – FOTÓK

Viki

24 éve történt a Tisza-völgy Csernobilja

magyarallatvedo

Szem nélküli hódok kezdtek szaporodni a Tisza mentén

Marci