Image default

Visszajáró vendég: megérkezett a fekete sas az Ugrai-rétre

A közelmúltban ismét felbukkant egy fekete sas a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Valószínűleg ugyanaz a példány, amely évek óta visszajár ide telelni.

A madarat az Igazgatóság munkatársai mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjának tagjai is megfigyelték az elmúlt napokban.  

A fekete sas költőhelye Lengyelország keleti felétől a Csendes-óceánig terjed, kedveli a vizes élőhelyeket. A telet főként a Nílus folyó mentén, Kis-Ázsiában, valamint India és Kína déli részén tölti. Hazánk telelőterületük északnyugati peremén helyezkedik el, éppen ezért általában csak néhány példány tölti nálunk a hideg évszakot. Tradicionális telelőterületei többek között a Fertő-tó környékén, a Kis-Balatonnál, a Hortobágy térségében, illetve a Biharugrai-halastavaknál találhatók.

A Biharugrai-halastavak környékén az 1990-es évek végétől kezdve minden évben általában egyetlen fekete sas telel át, de ritkábban két madarat is megfigyelhetünk. Legtöbbször az Ugrai-réten és a halastavak környékén látjuk őket, gyakran rétisasok társaságában. Ez nem véletlen, ugyanis szívesen fogyasztják a rétisasok által hátrahagyott táplálékmaradványokat (dögöket, haltetemeket).

Pihenő – és éjszakázóhelyeik az Ugrai-réten és a halastavak közötti erdőfoltokban vannak. Ilyenkor a többi ragadozó madártól eltérően nem a fakoronák csúcsában, hanem a fák középső és alsó harmadában tartózkodnak, ezért is nehezebb észrevenni őket. Érdekesség, hogy az ivarérett fekete sasok nevük ellenére inkább sötétbarna színűek, csak a fiatal példányok feketék.

(VIA)

Fotó: Tóth Imre

KAPCSOLÓDÓ

Közeleg a tél, behajtják a szürkemarhákat az Alföldről

Erik

Idén a szokásosnál jóval több bíbic költ a Kis-Sárréten

Viki

Decemberi madárélet a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

magyarallatvedo