Image default

12 ezer kilométert repült egyhuzamban 11 nap alatt

Egy sugárhajtású vadászgép aerodinamikáját megszégyenítő madár 12 ezer kilométert tett meg Alaszkából Új-Zélandra, és ezzel megdöntötte a megállás nélküli repülés világrekordját, írja a Guardian.

A kis goda szeptember 16-án szállt fel Alaszka dél-nyugati részén, és 11 nappal később landolt Auckland partjainál. Átlagban 90 km/h-s sebességgel repült.

A madár teljesítményét egy testéhez rögzített jeladónak köszönhetően lehetett nyomon követni, ami egyébként valamelyest tovább is nehezítette a dolgát.

A cikkben megjegyzik, a hím kis goda átlag testsúlya 190 és 400 gramm között mozog, de egy hosszú utat megelőzően akár ennek duplájára is felhízhatnak, miközben a belső szerveiket összezsugorítják, hogy enyhítsék a terhelést.

A műholdas jeladó szerint a hős madár 12 854 kilométert tett meg egyhuzamban, de a tudósok a kerekítés hibákat levonva azt állítják, hogy az út hossza körülbelül 12 200 kilométer lehetett. Ez így is, úgy is rekord, mert a korábbi csúcstartó szárnyas még 2007-ben 11 680 kilométert repült megállás nélkül.

Érdekesség, hogy a kis goda feltehetően egyáltalán nem is aludt a 11 nap alatt, mert a szárnyaikkal gyakorlatilag folyamatosan csapkodni kell a levegőben.

Ilyen hosszú távok megtételére akár más madarak is képesek lehetnének pihenő nélkül is, de nincs rá szükségük. A kis goda útja során pedig csak szigeteken tudna megpihenni, de láthatóan már nagyon hazavágyott Új-Zélandra, és inkább felpörgette az eseményeket.

Az MME adatbázisa szerint egyébként a kis goda Magyarországon is előfordul, de csak kis számban és elvétve.

Rekorder kakukk

Nem csak e kis goda döntöget rekordokat, májusban egy rekorder kakukkról adtunk hírt, amely 16 országot repült át, Afrika déli vidékéről, 12 ezer kilométeres utat megtéve Mongóliáig.

(Berek.hu)

KAPCSOLÓDÓ

365 ezer madarat számoltak össze a hétvégén Magyarországon, számos előkelő helyezést is elért hazánk

Marci

Madarak jönnek, madarak mennek – végéhez közeledik a tavaszi vonulás

Viki

Hatalmas siker! Magyar lett a világ legyik legjobb madárfotósa

Eszti_mav