Image default

14 éves lett Nuka, a Veszprémi Állatkert ázsiai elefántbikája

14 éves lett Nuka, a Veszprémi Állatkert ázsiai elefántbikája. Az ázsiai elefánt, másnéven, indiai elefánt a legmagasabb kort elérő emlős. Kisebb testű és fülű, mint afrikai rokona.

Egy fényképpel köszöntötte közösségi oldalán a Veszprémi Állatkert Nukát, az intézmány ázsiai elefántját 14. születésnapja alkalmából.

Isten éltessen, Nuka!

Tavaly érkezett meg a Veszprémi Állatkertbe Bully, az ázsiai elefánt bika

Mi is beszámoltunk róla, hogy tavaly új taggal bővült a veszprémi elefántcsorda. A hat éves hím ázsiai elefánt rendkívül hosszú utat tett meg, hiszen a dániai Koppenhágából érkezett Magyarországra. Az utazás kimerítő volt, hiszen hajóval, és teherautóval is hosszú távot kellett megtenniük, ezért az állatkert finom ételekkel várta az ifjú bikát. Érkezésekor megjegyeztük, hogy a képek tanúsága szerint Bully nagyon jól van, és kitűnően érzi magát új otthonában, Veszprémben!

Az ázsiai elefánt

Mint ahogyan a haziallat.hu magazin megemlíti, az ázsiai elefánt, másnéven, indiai elefánt a legmagasabb kort elérő emlős. Kisebb testű és fülű, mint afrikai rokona. Sok országban megszelídítik és háziállatként tartják.

Az indiai elefántot gyakran indiai elefántként is emlegetik. Indiában, Bangladesben és Indonéziában őshonos. Veszélyeztetett faj, a vadon élő ázsiai elefántok száma körülbelül 30.500.

Az ázsiai elefánt kisebb, mint afrikai rokona. Kisebb fülei vannak, magassága 2-3,5 méter, súlya 4.000- 6.000 kg.

Más megkülönböztető jellemvonásai az ívelt hát, hátulsó lábain négy körme, ormánya végén pedig egy markoló ujja van, illetve 19 pár bordája. A nőstények, és néhány hím sem rendelkezik látható agyarral. Ezek a metszőfog meghosszabbodások jelen vannak, de nem láthatóak. Az ázsiai elefántnak két félgömbalakú dudor van homlokán.

Az ázsiai elefántokat évszázadokkal ezelőtt szelídítették meg, és nagyon sok ünnepség rendszeres résztvevői. A hím átlagos magassága körülbelül 3 m, míg a nőstényeké 2,5 m. A valaha feljegyzett legnagyobb, 3,65 méteres elefánt csont váza a Calcuttai Múzeumban található. Az ázsiai elefántcsordák meghatározott útvonalat követnek szezonális vándorlásaik során száraz és nedves övezetek között. Az alfa hím, vagy a legidősebb hím feladata, hogy emlékezzen a vándorló útvonalra.

Az ázsiai elefánt jellemzői

Az ázsiai elefánt vadon átlagosan 60 évet él, fogságban akár 80 évet is élhet. Ultrahangokkal kommunikálnak egymással. Naponta 150-200 kg élelmet fogyaszt el. Alapvető ásványokért a földet is kaparják. A nőstények matriarchális, anyajogi társadalomban élnek, ahol a legidősebb a csoportvezető. A nőstények nemi érettségüket 9-15 évesen érik el, a vemhesség időtartama 22 hónap is lehet. A borjú súlya születésekor körülbelül 300 kg, 3 éves koráig szopik.

A bikák párzási időszakban rendkívül agresszívek, és megküzdenek a tehenekért. Tizenöt évesen érik el nemi érettségüket, és ezután minden évben átesnek egy muszt (musth) nevezetű perióduson, mikor a tesztoszteron szintjük nagyon magas. Szabadban általában félénkek, de előfordult már, hogy járókelőkre támadtak. A borjúkkal lévő tehenek is agresszívek és veszélyesek. A muszt periódus alatt, a bikák még saját fajtájukra is veszélyesek lehetnek. Ázsiában az elefántokat az erre a célra létrehozott elefánt táborokban szelídítik. Arra tanítják, hogy farönköket, és más nehéz tárgyakat szállítsanak a dzsungel terepén. Turizmusban is használják őket, mint mozgó vadászállásokat.

Az ázsiai elefántnak négy alfaját különböztetik meg: indiai elefánt, szumátrai elefánt, Sri lankai és borneói elefánt.

(Forrás: Veszprémi Állatkert Facebook, haziallat.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tökös döntés: Szadáról kidobták a Safari Parkot!

magyarallatvedo

Remek hír mára: Három uhu fióka kelt ki a Veszprémi Állatkertben!

Erik

Ritka elefántikrekre bukkantak

magyarallatvedo