Image default

30 év alatt teljesen átalakulhat az Északi-sark

„Az Északi-sarkvidéken szinte minden – a jégtől az emberi tevékenységig – olyan gyorsan változik, hogy nincs okunk azt feltételezni, 30 év múlva sok minden olyan lesz, mint most” – fogalmazott Rick Thoman, az Alaszkai Egyetem éghajlatkutatója a klímaváltozás Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásairól szóló riportban.

Az Északi-sarkvidék környékén a hőmérséklet több mint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ több részén. Az itteni erdőtüzek, rekordhőmérsékletek és az olvadó jég az egész világra hatással vannak – idézi az évente megjelenő riport megállapításait a G7.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Thoman szerint annyira megváltozik az Északi-sarkvidék ökoszisztémája pár évtizeden belül, amire egy generációval korábban aligha gondoltunk volna.[/perfectpullquote]

A dokumentum szerint az Északi-sarkvidék jégtakarója korábban csak egy évben volt kisebb az ideinél a mérések kezdete óta, a sarkvidék Oroszországhoz közelebbi részén pedig soha nem volt még ilyen alacsony a hóval borított terület nagysága. Részben a száradó talaj miatt Szibériában idén Magyarországot meghaladó területet érintettek az erdőtüzek.

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

A melegedő óceánok miatt kisebbek a bébicápák és rosszabbak a túlélési esélyeik

magyarallatvedo

Egyre szélsőségesebb az időjárás: havazott Mexikóban

magyarallatvedo

Ezen az egy dolgon múlik, hogy a jegesmedvék túlélik-e a klímaváltozást

Eszti_mav