Image default

Új növény és állatfajok jelenthetnek meg Európában

Kutatók becslései szerint világszerte több mint egyharmaddal fog megnövekedni az úgynevezett tájidegen állat- és növényfajok száma, Európában azonban akár 64%-kal is. A következmények kiszámíthatatlanok, és jelentős változásokat hozhatnak.

Hanno Seebens, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársa és kollégái a Global Change Biology című tudományos lapban mutatták be erre vonatkozó kutatásaikat.

Az állatok között elsősorban a „kevésbé feltűnő” fajok várhatók: rovarok, puhatestűek és rákállatok. Az újonnan bevándorlók között alig lehet emlős, a kutatók példaként említik az Európában már most is megtalálható mosómedvéket.

Az új élőhelyek meghódítása hajók, teherautók vagy repülőgépek révén történik a világ kereskedelmi és közlekedési útvonalai mentén. Számuk a becslések szerint 2050-ig 36 százalékkal emelkedhet világszerte. Európában viszont 64 százalékos emelkedésre számítanak a szakértők, ami 2500 új invazív fajt jelent. A szakértők az elmúlt évek megfigyelései alapján készített számítógépes modellekkel végezték el becsléseiket.

További érintett térségek Ázsia, valamint Észak- és Dél-Amerika mérsékelt égövi területei. A legkisebb mértékű növekedés Ausztráliában várható.

A fajoknak már egy töredéke is aggodalomra ad okot. A következmények nem megjósolhatók, és akár nagyon erőteljesek is lehetnek.
Az Európai Unióban az invazív fajok okozta éves költségek 12,5 milliárd euróra rúgnak, elsősorban a mezőgazdasági területeken.

A kutatók szerint szigorú szabályozásra és annak szigorú betartására van szükség az új fajok behurcolásának elkerüléséhez.

Fotók: Pexels

elobolygo.hu

KAPCSOLÓDÓ

A cápák már érzik, hogy melegszik a víz

magyarallatvedo

Ezen az egy dolgon múlik, hogy a jegesmedvék túlélik-e a klímaváltozást

Eszti_mav

Az élővilág sokkal gyorsabban reagál a klímaváltozásra, mint gondolták

Marci