Image default

30 nap elzárást kapott a kutya szemét légpuskával kilövő férfi

A tényállás szerint két éve kilőtte a szomszédban ugató, Wendy névre hallgató kutya egyik szemét légpuskával a 38 éves békéscsabai férfi. Az elítélt a szerdai tárgyaláson is tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a nem jogerős határozat előtt megtérítette azt a kárt, azt az összeget, amennyibe került az eb kezelése. A Gyulai Törvényszék jogerősen harminc nap elzárásra ítélte az állatkínzót.

Az iratok szerint a békéscsabai férfi két éve, egy tavaszi napon egyedül volt otthon, és magához vett egy ismeretlen körülmények között megszerzett légpuskát. Ezt követően a szomszéd telekre egy lövést adott le, és eltalálta a kerítés közelében álló kistestű kutya jobb szemét. Az állat szeme vérezni kezdett, a gazdái állatorvoshoz vitték, aki eltávolította a jobb szemét. A sérüléseiből a kutya felgyógyult.

Első fokon a Békéscsabai Járásbíróság még év elején állatkínzás miatt 312 óra közmunkavégzésre ítélte a férfit, illetve az okozott kár megtérítését is megállapította, ami 37 ezer forint volt. Az ítélet nem vált jogerőssé, mert az ügyészség súlyosbításért lebbezett fel; szabadságvesztés kiszabását indítványozták.

Az elítélt védője a szerdai tárgyaláson elmondta, hogy több, állatkínzás miatt indult ügyben nem szabtak ki szabadságvesztést a vádlottakkal szemben. Szerinte a sértett hibája is, hogy sosem szólt az ugató ebekre. Meglátása szerint az állatok nevelése nem felelt meg az elvárhatónak.

Az elítélt és védője elmondása szerint nem célzott lövés érte a kutyát, nem akartak neki fájdalmat okozni. Fenntartották a verziót, miszerint nem a 38 éves békéscsabai férfi tüzelt, nem találtak nála sem lőfegyvert, sem lőszert. Ettől függetlenül tettét megbánta, és kifizette a nem jogerős ítélet után a kárt.

-Sajnálom, ha lehetne, visszacsinálnám az egészet – mondta a férfi, aki azt állította, annyiban felelős a történtekért, hogy nem akadályozta meg a lövést. Korábbi elmondása alapján egy ismerőse volt nála, akit zavart az állat ugatása, és ő tüzelt. Ennek az ismerősének nevét nem kívánta elárulni. Hangsúlyozta, hogy csak egy riasztó lövést kívántak leadni, a cél nem egy maradandó sérülés okozása volt.

A Gyulai Törvényszék az elsőfokú ítélettel szemben közérdekű munkavégzés helyett harminc nap elzárásra ítélte a férfit, melyet büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Az ítélet indoklásakor elmondták, hogy szabadság elvonására volt szükség a vádlottal szemben, aki kétszer volt büntetve és visszaesőnek minősül. Ugyanakkor a szabadságvesztést túlzó büntetésnek találták, a közérdekű munkavégzést pedig túl enyhének.

(Fotó: beol.hu)

KAPCSOLÓDÓ

Vádemelés: légpuskával lőtt az udvarra tévedt kutyára az állatkínzó

Marci

Utolsó pillanatban mentették ki a jeges vízből a kimerült kutyust az állatvédők

Erik

Ingyenes lesz a 9 hungarikum-kutyafajta törzskönyvezése

magyarallatvedo