Image default

VIDEÓVAL – A magyar kutyás egység jelentős sikereket ér el a madármérgezések elleni küzdelemben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége az egyik legsikeresebb a világon.

A kezdeti nehézségek után 2013-ban sikerült útjára indítani a kiképzést a Helicon LIFE projekt keretében.

Maga a tréning a drogkereső kutyák tanításához hasonlít, csak kábítószerek helyett a leggyakrabban használt mérgeket és elhullott tetemeket kell megtalálnia a kiválasztott párosnak. A felkészítés és kiképzés rendkívül sikeres, az utóbbi években több mint ezer terepi felderítésben 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak meg. Ebben a speciális 4 hónapos kiképzésben – amely az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában zajlik – először Deák Gábor és kutyája, Falco vettek részt.

 

Falco sok év sikeres és eredményes munka után nyugdíjba vonul, a betöltött 9. születésnapja után már kedvencként éli mindennapjait. Falco helyét az egységhez 2017-ben csatlakozó Carlo nevű belga juhászkutya, és a 2020-ban színrelépő németjuhász, Hella veszik át.

Környezetvédelmi szempontból szerepük kulcsfontosságú, munkájuknak hála számos mérgezést sikerült elkerülni, mielőtt azok a táplálékláncba kerültek volna. Miattuk nem esik már annyi állat áldozatul a betiltott karbofurán tartalmú növényvédő szereknek, és jelentős szerepük van az illegális vadászat visszaszorításában.

(Fotó: MME)

KAPCSOLÓDÓ

Több mint ezer kutyát mentett meg eddig ez a férfi az édesanyjával

Marci

Október, vagyis DOGTÓBER, a menhelyen élő kutyák megsegítésének a hónapja

magyarallatvedo

Sikerült a kutyát és a macskát megmentenie a gazdának, de ő sajnos nem élte túl a tüzet

magyarallatvedo