Image default

430 műfészek épült már fecskéknek Tamásiban

A Tamásiban élő Ferenc több mint négyszáz műfészket rakott fel a háza falára fecskéknek. Mint mondja, évente több mint 500 fecske látogatja meg őt. A férfi szerint ahhoz, hogy a fecskék ne tűnjenek el végleg hazánkból, hatalmas szükség van emberi segítségre, ezért mindenkit arra buzdít, készítsen fecskefészkeket, ezzel segítve ezeknek a rendkívül hasznos madaraknak a letelepedését.

A Magyar Madártani Egyesület szerint a klímaváltozás miatt megjelenő új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok elleni védekezésben kiemelkedő szerepük van a fecskéknek. Egyetlenegy fecske nagyjából egy kilogrammnyi repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Magyarországról kétmillió fecske tűnt el az elmúlt tíz évben, ami azt jelenti, hogy mintegy kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

Fecskeségek

A közelgő tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak. De nem csak a fészkek védelme segítség számukra, sárgyűjtő helyeket kell kialakítani, hogy szárazság esetén segíthessük őket. A partifecskék költőhelyét is védelem illeti, sok helyen az önkormányzatok közreműködésével lépnek a madárvédők. Új fecskefaj is feltűnt a magyar égen, sőt a havasi sarlósfecske költ is itthon. A sokak által szeretett fecskék augusztus végén, szeptember elején kezdenek gyülekezni és a Kisasszony búcsúztatja őket, a néphagyomány szerint. A klímaváltozás a madarakra is hatással van, legrosszabb esetben a fiókák éhezhetnek az eltolódó rovarrajzások miatt.

nlc.hu, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

Szegeden is fecskefészkeket vertek le

magyarallatvedo

Madárszenzáció: újra költ hazánkban a kolibrikkel rokonságban álló faj

Marci

Remek hír mára: több a fecske Baranyában!

Erik