Image default

Élen jár a Fővárosi Állatkert a veszélyeztetett fajok megmentésében

A Fővárosi Állat- és Növénykert számos veszélyeztetett faj védelmében, állatkerti szaporításában vesz részt. Ilyen faj a tarvarjú is, melynek andalúziai visszatelepítési programjának is részesei. Az idei szezon első fiókái pedig már megtekinthetőek is az állatkertben – számolt be közösségi oldalán az intézmény.
 

MInt írják, a tarvarjú magyar neve nem éppen található, hiszen nem egy varjúról, hanem az íbiszfélékhez tartozó madárfajról van szó. Egykor a Földközi-tengert övező területeken mindenütt elterjedt volt: Dél-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Sőt mi több, Herman Ottó kutatásai szerint a középkorban még a Kárpát-medencében is előfordult. Az emberi tevékenység következtében azonban a legtöbb helyről már évszázadokkal ezelőtt kipusztult, és mára csak maroknyi állományai maradtak meg.

A napjainkban már veszélyeztetett fajnak számító tarvarjú ügyét szerencsére sikeresen karolták fel az állatkertek, köztük a fővárosi állatkert is, hiszen már évtizedek óta eredményesen vesznek részt a faj természetvédelmi szaporításában. Mi több, olyan programokhoz is számos alkalommal adták a Budapesten kelt tarvarjakat, melyek célja, hogy a fajt visszatelepítsék olyan élőhelyekre, ahol a múltban előfordult, de ahonnan már sok évtizeddel, esetleg évszázadokkal ezelőtt eltűnt. Az elmúlt években többek között egy dél-spanyolországi, közelebbről andalúziai programban is részt vettek.


Az állatkert örömmel közölte, hogy a programban való részvételük rendkívül sikeres, hiszen a mostani költési idényben is keltek ki tarvarjú fiókák, akiket már a látogatóink is láthatnak.

Téged is vár a budapesti Fővárosi Állatkert!

Ez a lenyűgöző hely a város szívében található, és otthont ad számos különleges és izgalmas állatfajnak. Fedezd fel a világ különböző részeiről érkezett állatokat, beleértve az elefántokat, oroszlánokat, gorillákat és pingvineket.

Az állatkert gyönyörűen rendezett és gondozott területén sétálva közelebbről is megismerheted a vadon élő állatokat. Csodáld meg a ragadozók erejét és a majmok cirkuszi mutatványait, vagy gyönyörködj a színes madarak és hüllők sokszínűségében.

Az állatkertnek fontos célja a tudatosság és a természetvédelem népszerűsítése. Ezért különleges bemutatók és oktatási programok is várják a látogatókat, hogy még közelebb hozzák őket a természethez és az állatokhoz.

Lépj be a Fővárosi Állatkertbe, ahol a csodálatos állatok és az élmények garantáltan felejthetetlenek lesznek. Éld át az állatokkal való találkozás izgalmát és támogasd az állatvédelem ügyét.

(Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Pajkos prérikutya csapat játszadozik naphosszat a Fővárosi Állatkertben

Erik

Kisfilmen látható a nagyon aranyos, legifjabb matakó

Marci

Hatalmasat nőttek a leopárdkölykök a Fővárosi Állatkertben

Erik