Image default

Hála a kivimentőknek, talán elkerülheti a kihalást a különleges madárfaj

Hivatalosan is vége a 2022/23-as kelési szezonnak, tavaly augusztus óta 58 pici kivi fiókát üdvözölhettek biztonságban a világban az új-zélandi Save the Kiwi nevű szervezet kivitartói (Helen, Kim és Kelsi) – írja a Mel News. Megmenekülhet a madárfaj.

Mint írják, a 9 hónap sokat gondoskodtak a madarakról, sok szeretetet adtak mindegyik csibének („mindegyiknek nagyon különböző a személyisége”), és amikor eljött az idő, szabadon engedték őket. A kivitartók most pihennek, és ha eljön az ideje, néhány hónapon belül elölről kezdik az egészet.

A kivifélék Új-Zéland szigetein élnek, és erősen veszélyeztetettek. Röpképtelen madarak, kifejlett állapotban 1–4 kilósak, a magasságuk 35–65 cm között változik. Nincs szárnyuk, hosszú, vékony csőrük van, és a kültakarójuk a madarak tollazata helyett inkább az emlősök szőrzetére emlékeztet.

A kivi madárfaj

A kivi madár (Apteryx) az egyik legérdekesebb és legmeglepőbb madárfajta, amely Új-Zéland őshonos lakója. Ezek a madarak híresek rövid, szárnyatlan szárnyaikról és hosszú, ívelt csőrükről. A kivik viszonylag kicsik, testhosszuk általában 25-45 centiméter között mozog, és súlyuk 1-3 kilogramm.

A kivik természetes élőhelye a sűrű, erdős területek, ahol a földön élnek. Éjszaka aktívak, és képesek a legsötétebb környezetben is remekül tájékozódni. A tollazatuk puha és plüssös, amely segít megtartani testhőmérsékletüket és elrejtőzni a környezetben.

Az életmódjuk vegyes, leginkább rovarokat, férgeket és gyümölcsöket fogyasztanak. A kivik rendkívül jó hallással és szaglással rendelkeznek, és csőrüket használják, hogy földet kaparjanak és táplálékot keresve lyukakat ássanak.

Sajnos, a kivik veszélyeztetett fajoknak számítanak. Az élőhelyek pusztítása, a ragadozók (mint például az rókák) és az emberi beavatkozások miatt egyre csökken a populációjuk. Szerencsére az Új-Zélandi kormány szigorú védelmi intézkedéseket hozott a kivik megőrzése érdekében, beleértve a természetvédelmi területek létrehozását és a ragadozók elleni védelem erősítését.

A kivi madár az Új-Zélandi identitás egyik fontos szimbóluma, és sokak számára jelképezi az egyedülálló és különleges madárvilágot.

(Forrás: mel.hu, Fotó: savethekiwi.com)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Több mint harminc delfin pusztult el Új-Zéland Déli-szigetének partjainál

Marci

Szörnyű tragédia: 45 delfin vetődött partra Új-Zélandnál

Erik

Partra vetett delfinek megmentésén ügyködnek Új-Zélandon

magyarallatvedo