Image default

Csodálatos fotókon a legelésző cigája és racka bárányok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén leválasztottuk az idei ellési szezonban érkezett bárányokat. A 311 cigája és 104 racka bárány együtt, önálló nyájban legel a telep környéki gyepeken.

A cigája és a hortobágyi fehér racka anyák öt hónapnyi vemhesség után, február első hetétől hozták világra bárányaikat, melyek 3-4 hetes koruktól már ízlelgetik a bárányóvodában a szálas takarmányt is.

Május elején, kb. 3 hónapos koruk környékén elvégezték a bárányok testtömeg-mérését. Május közepe, vége felé a bárányok az anyjuk mellől leválasztásra kerülnek, és külön nyájban legelnek. Kihajtáskor az állatok előbb naponta egy órán, majd fél délelőttön át legelnek. A bárányok legelőhöz szoktatásánál a fokozatosság igen fontos, hiszen a friss hajtások emésztési problémákat okozhatnak.

A bárányok nyájába minden esetben 2-3 olyan anyát is betesznek, amelyeknek az adott évben nem volt bárányuk. Ők vezetgetik, tanítják a bárányokat.

cigája és racka bárányok
Fotó: Palcsek István Szilárd

A cigája és racka bárányok

Ezek a bárányok különleges és értékes fajtái a magyar juhász hagyományoknak. A cigája és racka bárányokat elsősorban a jellegzetes, hosszú, göndör gyapjújuk miatt ismerik fel.

A cigája bárányok híresek az ősi cigája juhászkutyákhoz hasonló szőrzetükről. Az általuk növesztett gyapjú hosszú, kócos és vastag, ami védelmet nyújt a hideg időjárás ellen. Az ilyen típusú gyapjú rendkívül értékes a textiliparban, így a cigája bárányokat gyakran tenyésztik és tartják főleg gyapjútermelés céljából.

A racka bárányokat a jellegzetes szarvai és hosszú, szőrös gyapjújuk miatt ismerik fel. Szarvainak tekervényes alakja miatt egyedülálló megjelenést kölcsönöznek a fajtának. A racka bárányok szőrzete sűrű, vastag és vastagon befedve védi a testüket a hideg és nedves időjárás ellen. Emellett a gyapjújuk puha és rugalmas, ami szintén nagy értéket képvisel a textiliparban.

Ezek a teremtmények nagyon kedves és hűséges állatok, akik jól alkalmazkodnak a kemény éghajlathoz és a legelőkön való legeltetéshez. A hagyományos magyar juhászatban fontos szerepet töltenek be, és az évszázadok óta megőrzött tulajdonságaik miatt a magyar juhászkutyák szoros kapcsolatot tartanak velük.

Ezek a bárányok nemcsak kulturális és gazdasági értéket képviselnek, hanem a magyar vidék szépségét és hagyományait is megtestesítik.

Kiemelt kép: Lengyel György

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság nyomán

KAPCSOLÓDÓ

Ritka vendég, egy fakó rétihéja szelte az eget az Dévaványai-Ecsegi puszták felett

Erik

Vörös vércsék portyáznak a Körösöknél

Erik

Elképesztő, mennyi réce érzi jól magát egyszerre ebben a varázslatos magyar nemzeti parkban

Eszti_mav